destination taste!

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΪΚ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΙ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΪΚ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΙ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΪΚ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΙ

: 10-12
: 30 min
: 1 hr 15 min

Η παραδοσιακή βασιλόπιτα εμπλουτίζεται με ξερά φρούτα, πολλά μπαχαρικά και ρούμι. Φυσικά μπορείτε να την σερβίρετε σαν κέικ με καφέ ή τσάι.

Υλικά
  • 200 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια, υγρή
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 80 γρ. ξερά δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
  • 80 γρ. ξερούς χουρμάδες, ψιλοκομμένους
  • 80 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 100 ml μαύρο ρούμι
  • ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλλο, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • ½ κουτ. μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • λίγο βούτυρο για την προετοιμασία της φόρμας
  • Για το γλάσο
  • 120 γρ. τυρί κρέμα Arla
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 3-4 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι
  • Για το στόλισμα
  • Κόκκινα φρούτα
  • Άχνη ζάχαρη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 150°C. Βουτυρώνω ένα στρογγυλό ταψάκι με ψηλά τοιχώματα ήμια φόρμα για κέικ, διαμέτρου 20 εκ. και το στρώνω με αντικολλητικό χαρτί καλύπτοντας την βάση και τα πλαϊνά.
  • Βήμα 2 Βάζω σε ένα μπολ τα αποξηραμένα φρούτα και προσθέτω το ρούμι. Τα αφήνω στην άκρη μέχρι να ετοιμάσω το κέικ. Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
  • Βήμα 3 Βάζω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάω για 5 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα. Χωρίς να σταματήσω το μίξερ προσθέτω το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια. Χαμηλώνω την ένταση του μίξερ και προσθέτω σταδιακά τα στερεά υλικά, δουλεύοντας μέχρι να ενωθούν με το υπόλοιπο μείγμα.
  • Βήμα 4 Προσθέτω τα δύο αυγά και τα αφήνω να χτυπηθούν για 1 λεπτό. Προσθέτω και τα άλλα δύο αυγά και τα χτυπάω για άλλα 2 λεπτά. Χαμηλώνω κι άλλο την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτω τα αποξηραμένα φρούτα μαζί με το ρούμι. Αφήνω το μίξερ να δουλεύει μέχρι τα ξερά φρούτα να σκορπίσουν στο μίγμα και να απορροφηθεί το ρούμι.
  • Βήμα 5 Αδειάζω το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα, ισιώνω με ένα κουτάλι και βάζω στο φούρνο. Ψήνω για 1 ώρα χωρίς να ανοίξω τον φούρνο. Δοκιμάζω με ένα μαχαίρι και αν δω ότι το μείγμα είναι ακόμα υγρό, συνεχίζω το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα.
  • Βήμα 6 Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο και αφήνω τη βασιλόπιτα για 10 λεπτά να σταθεί. Ξεφορμάρω και την αφήνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
  • Βήμα 7 Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά για το γλάσο και ραντίζω τη βασιλόπιτα. Στολίζω με κόκκινα φρούτα και λίγη ζάχαρη άχνη.
 


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο