προορισμός…γεύση!

Δυσκολία: Advanced Prep Time 30 min Cook Time 30 min Rest Time 90 min Total Time 2 hrs 30 mins Servings: 15 Best Season: Spring

Περιγραφή

Παραδοσιακό, πασχαλινό γλύκισμα της Κύπρου που προσφερόταν σαν δώρο στα παιδιά που τριγύριζαν στα σπίτια για να αναγγείλουν την ανάσταση του Χριστού. Ζυμώνονταν την Μεγάλη Πέμπτη και ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα η παρασκευή της.

Υλικά

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Εκτέλεση

Video
Off On

Για τη ζύμη

  1. Βάζω στον κάδο του μίξερ το χλιαρό νερό και τη μαγιά και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί. Αφήνω τη μαγιά για 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει. Προσθέτω το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και δουλεύω τη ζύμη με τον γάτζο μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη. Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει για 1½ ώρα.

Για τη γέμιση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενής μάζα.

Για τις φλαούνες

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
    Χωρίζω τη ζύμη σε 15-16 κομμάτια. Με ένα πλάστη ανοίγω το κάθε κομμάτι ζύμη σε τετράγωνο φύλλο περίπου 20x20 εκ. Βάζω στο κέντρο του τετραγώνου αρκετή γέμιση (τουλάχιστον 4 γεμάτες κουταλιές) για να δημιουργηθεί ένα λοφάκι.

  2. Διπλώνω τις δύο αντικριστές πλευρές προς το λοφάκι της γέμισης, χωρίς να το καλύψω. Στη συνέχεια διπλώνω και τις δύο άλλες πλευρές με τον ίδιο τρόπο. Μεταφέρω την πρώτη φλαούνα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

  3. Αλείφω τις φλαούνες με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζω με το σουσάμι.
    Ψήνω για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Keywords: φλαούνες,παραδοσιακό γλυκό,κυπριακό,πασχαλινό γλυκό,κυπριακές φλαούνες

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

  1. Really good!

Απάντηση