destination taste!

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΑΡΟΚΙΝΗ (ZAALOUK)

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΑΡΟΚΙΝΗ (ZAALOUK)

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΑΡΟΚΙΝΗ (ZAALOUK)

: 6-8
: 1 hr
           
: 5 hr

Η διαφορά με τη δική μας μελιτζανοσαλάτα είναι ο τρόπος που μαγειρεύουμε τις μελιτζάνες πριν τις χρησιμοποιήσουμε. Εδώ οι μελιτζάνες γίνονται αχνιστές. Αν αντέχετε τα πικάντικα, βάλτε αρκετό τσίλι. Ταιριάζει απίστευτα.

Υλικά
  • 1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
  • 6 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, με τη φλούδα τους
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • ελάχιστο τσίλι, σε σκόνη (προαιρετικά, για όσους το αντέχουν)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κόλιανδρο, ψιλοκομμένο (σε φυτώρια)
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • χυμός από 1 λεμόνι, κατά προτίμηση βιολογικό
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Ξεφλουδίζω τις μελιτζάνες και κόβω την καθεμία στα τέσσερα. Στερεώνω ένα μεταλλικό σουρωτήρι στα χείλη μιας κατσαρόλας, στην οποία έχω ρίξει 1 γεμάτο ποτήρι νερό. Ρίχνω στο σουρωτήρι τις κομμένες μελιτζάνες και τις σκελίδες σκόρδου και σκεπάζω καλά ο σκεύος. Μαγειρεύω τα υλικά στον ατμό για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Βήμα 2 Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζω τις τριμμένες ντομάτες, το κύμινο, την πάπρικα, το τσίλι (αν το χρησιμοποιήσω), το μαϊντανό και το κόλιανδρο. Αλατοπιπερώνω και βάζω το τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Βήμα 3 Μαγειρεύω για 15 – 20 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι το μείγμα να στεγνώσει και να μείνει με τα υγρά του. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 4 Όταν μαγειρευτούν οι μελιτζάνες τις βγάζω από το σκεύος και τις λιώνω σε ένα μπολ, με ένα πιρούνι. Ξεφλουδίζω και τις σκελίδες σκόρδου και ρίχνω τη λιωμένη σάρκα τους στο μπολ με τις μελιτζάνες. Μεταφέρω αυτό το μείγμα στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά και το ξαναβάζω σε μέτρια φωτιά.
  • Βήμα 5 Μαγειρεύω για 2 – 3 λεπτά και προσθέτω το λάδι, το ξύδι και το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνω, ανακατεύω καλά και αποσύρω. Μεταφέρω τη μελιτζανοσαλάτα σε ένα μπολ και την αφήνω να κρυώσει καλά. Μετά σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω για 4 – 5 ώρες στο ψυγείο, ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα της σαλάτας. Τη σερβίρω κρύα σαν ντιπ ή αλειμμένη σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.


Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια