destination taste!

ΠΑΒΛΟΒΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ

ΠΑΒΛΟΒΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ

ΠΑΒΛΟΒΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ

: 10-12
: 30 min
: 3 hr
           
: 2 hr

Γλύκισμα υπερπαραγωγή, που απαιτεί αρκετό χρόνο, αλλά… το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακότατο. Τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με ροδάκινα, γυαρμάδες ή βανίλιες.

Υλικά
  • Για την βάση
  • 7 ασπράδια αυγών (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1¾ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 1 κουτ. γλυκού ξύδι
  • 1 κουτ. σούπας νερό, βραστό
  • τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας
  • Κρέμα μαστίχας
  • 125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 5 κρόκους αυγών
  • 25 γρ. αλεύρι
  • 25 γρ. κορν φλάουρ
  • 500 γρ. γάλα φρέσκο
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα, σκόνη
  • Για το σερβίρισμα
  • 4-5 βερίκοκα, πλυμένα και κομμένα στη μέση
  • 2 νεκταρίνια, πλυμένα, κομμένα σε σκελίδες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 40 ml λικέρ μαστίχα
  • φυστίκια Αιγίνης, θρυμματισμένα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη βάση: Προθερμαίνω το φούρνο στους 110°C.
  • Βήμα 2 Bάζω τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ (πρέπει να είναι πεντακάθαρος και στεγνός). Ξεκινάω το χτύπημα με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αρχίσουν να δημιουργούνται μικρές κορυφές. Δυναμώνω την ένταση του μίξερ και αρχίζω να προσθέτω τη ζάχαρη, σταδιακά, μια κουταλιά της σούπας κάθε φορά και χτυπάω μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Αφού έχω ρίξει όλη τη ζάχαρη, χτυπάω για 5-6 λεπτά και ρίχνω το κορν φλάουρ, πασπαλιστά, το ξύδι, τη βανίλια και το βραστό νερό. Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Βήμα 3 Σχεδιάζω με το μολύβι ένα κύκλο 24-26 εκ., διάμετρο επάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Το γυρίζω ανάποδα (η μολυβιά να είναι από κάτω) και το τοποθετώ στη λαμαρίνα του φούρνου. μεταφέρω όλη τη μαρέγκα στο κέντρο του κύκλου και με ένα κουτάλι απλώνω τη μαρέγκα σε όλη τη διάμετρο του κύκλου, δημιουργώντας μικρές «λακούβες» διάσπαρτες.
  • Βήμα 4 Χαμηλώνω το φούρνο στους 70°C και βάζω τη μαρέγκα. Ψήνω για 3 ώρες μέχρι να στεγνώσει. Κλείνω το φούρνο και αφήνω τη μαρέγκα για 2 ώρες περίπου να κρυώσει (μέσα στο φούρνο).
  • Βήμα 5 Βγάζω τη μαρέγκα και την αφήνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
  • Βήμα 6 Για την κρέμα: Βάζω σε μια κατσαρόλα το γάλα και το αφήνω να πάρει βράση.
  • Βήμα 7 Χτυπάω σε ένα μπολ με το σύρμα, τη ζάχαρη και τους κρόκους μέχρι να δημιουργηθεί μια κρέμα, παχιά και κρεμώδης. Προσθέτω το αλεύρι, το κορν φλάουρ και τη μαστίχα πασπαλιστά, και ανακατεύω. Προσθέτω το μισό βρασμένο γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να ενωθεί με τα άλλα υλικά. Αδειάζω το μίγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και επαναφέρω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά συνεχίζοντας να ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να πήξει. Αποσύρω από τη φωτιά, αδειάζω την κρέμα σε ένα μεταλλικό μπολ, σκεπάζω με μεμβράνη (να εφάπτετε επάνω στην κρέμα) και αφήνω την κρέμα να κρυώσει καλά.
  • Βήμα 8 Για τα καραμελωμένα φρούτα: Βάζω σε ένα τηγανάκι τα φρούτα και τα σοτάρω σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να χάνουν λίγα από τα υγρά τους. Πασπαλίζω με τη ζάχαρη και ανακατεύω μέχρι να λιώσει. Προσθέτω το λικέρ μαστίχα και συνεχίζω το μαγείρεμα μέχρι να γυαλίσουν τα φρούτα. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 9 Συναρμολόγηση: Τοποθετώ τη βάση στην πιατέλα και απλώνω την κρέμα μαστίχας. Στρώνω με το κουτάλι, δημιουργώντας μικρές «λακούβες». Τέλος, στολίζω με τα καραμελωμένα φρούτα και πασπαλίζω με φυστίκια Αιγίνης.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο