Ρατατούιγ (το γαλλικό μπριάμ)

proetoimasia magirema servirisma anamoni logo-design-like-for-like video button
30΄ 40΄ 4 μερίδες

 

Λίγες είναι οι διαφορές του γαλλικού μπριάμ (ή τουρλού) από το δικό μας. Η κυριότερη διαφορά είναι ότι το ρατατούγ μαγειρεύεται σχεδόν πάντοτε στην κατσαρόλα και όχι στο φούρνο, γι’ αυτό και δεν το αφήνουν να μελώσει πολύ γιατί θα διαλυθούν τα λαχανικά.
Υλικά Εκτέλεση
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 2 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (ή 3 τσακώνικες), κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 3 κολοκυθάκια, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 1 κιλό ώριμες αλλά σφικτές ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 – 3 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνω τις πιπεριές και σοτάρω για 2 – 3 λεπτά ακόμη. Βγάζω τα υλικά από το σκεύος με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρω σε ένα μπολ.
Ρίχνω στην κατσαρόλα άλλες 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά και σοτάρω τις κομμένες μελιτζάνες για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτω τα κολοκυθάκια και συνεχίζω το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμα. Μεταφέρω και αυτά τα υλικά στο μπολ με τα κρεμμύδια.
Ρίχνω στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί, προσθέτω τις ντομάτες, τον πελτέ, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το θυμάρι, τη ρίγανη, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι και σιγομαγειρεύω για 10 λεπτά, ώσπου οι ντομάτες να αρχίσουν να διαλύονται.
Ξαναβάζω την κατσαρόλα όλα τα σοταρισμένα υλικά, μαγειρεύω για 2 – 3 λεπτά ακόμα (δεν τα αφήνω να μελώσουν) και αποσύρω από τη φωτιά. Σερβίρω το ρατατούγ ζεστό ή χλιαρό, σαν κλασικό λαδερό.