προορισμός…γεύση!

Ίσως να είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη που έχει τέτοια κατηγορία συνταγών. Τα λαδερά φαγητά μας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής και περιλαμβάνει εκατοντάδες συνταγές.
Βασικό συστατικό… μα φυσικά το ελαιόλαδο, το οποίο κυριαρχεί στο μαγείρεμα, αλλά και τα λαχανικά που «παντρεύονται» για να δώσουν την υπέρτατη νοστιμιά. Αν μάλιστα, συνοδέψουμε το λαδερό μας με μια ολόπαχη φέτα, τότε μπορούμε να μιλάμε για την πεμπτουσία της γεύσης.
Το λαδερό φαγητό παρόλο που έχει αρκετό ελαιόλαδο, συνήθως είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας, αφού τα λαχανικά είναι αυτά που ουσιαστικά μπαίνουν στο πιάτο μας. Βέβαια, κανείς δεν αντιστέκεται σε μερικές «βουτιές» στο πεντανόστιμο λαδάκι των γεμιστών, ειδικά αν λιώσουμε και λίγη φετούλα. Αν όμως, θέλετε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες χωρίς πολλές θερμίδες, μπορείτε να σερβίρετε τα λαδερά, στραγγίζοντάς τα από το λάδι τους. Τα φασολάκια, για παράδειγμα, αν τα βγάλετε με τρυπητή κουτάλα, είναι πολύ νόστιμα και απόλυτα χορταστικά χωρίς να σας βαρύνουν.
Μπορεί, φυσικά, τα λαδερά της μαμάς μας να τα λατρεύουμε, παρ’ όλ’ αυτά, η νέα τάση στη μαγειρική, είναι να δίνουμε προσοχή στην ποσότητα του ελαιολάδου. Οι μαμάδες μας έριχναν το λάδι με το «μάτι». Σήμερα, ακολουθούμε τη συνταγή, που περιορίζει τα λιπαρά χωρίς να χάνουμε την ουσία.
Και ποια είναι τα πιο διάσημα λαδερά μας; Γεμιστά, φασολάκια, μπάμιες, μπριάμ, ιμάμ μπαϊλντί, τουρλού… μακρύς ο κατάλογος.
Εγώ σας έχω μια σειρά λαδερών που μαγειρεύω συνεχώς και όλοι τα αγαπάμε.
Απολαύστε τα!

Γεμιστά «ορφανά» με μυρωδικά και κουκουνάρι

Φασολάκια πλατιά με πετιμεζάτη σάλτσα ντομάτας και δυόσμο

Μπριάμ με σαλάμι Λευκάδας

Φασολάκια με κατίκι και μάραθο

Πιπεριές γεμιστές με κινόα και λαχανικά

Μπάμιες στο φούρνο με χωριάτικο λουκάνικο και ντομάτα

Αγκινάρες στιφάδο

Γεμιστά με ρύζι και δυόσμο

Μπάμιες λαδερές με κολοκυθάκια

Τουρλού με μυρωδικά

1 Comment

  1. Πολύ καλό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *