destination taste!

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΦΡΙΚΑΣΕ

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΦΡΙΚΑΣΕ

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΦΡΙΚΑΣΕ

: 4
: 20 min
: 35 min

Για μια νηστίσιμη εκδοχή αυτής της σούπας, προσθέτω στα υλικά και 2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια. Όταν τελειώσει το 20λεπτο μαγείρεμα, τις βγάζω από την κατσαρόλα, τις λιώνω σε ένα πιάτο με ένα πιρούνι και ρίχνω τον πουρέ στην κατσαρόλα. Αντί για αυγολέμονο, ανακατεύω το χυμό λεμονιού με 4 – 5 κουτ. σούπας ταχίνι και ρίχνω αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα τα τελευταία 5 λεπτά πριν το μαγείρεμα. Το άμυλο του πουρέ της πατάτας και το μείγμα του ταχινού «δένουν» τέλεια τη σούπα και την κάνουν απολαυστικά κρεμώδη.

Υλικά
  • 100 ml (½ φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο
  • 1 κιλό φρέσκα μανιτάρια, καφετί ή λευκά, περασμένα με ένα καθαρό νοτισμένο πανάκι και κομμένα σε λεπτά φετάκια
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί με το πράσινο μέρος, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μαρούλι, χωρισμένο στα φύλλα του, πλυμένα, στεγνωμένα και κομμένα με το χέρι σε μέτρια κομμάτια
  • 1 λίτρο ζωμός κότας ή λαχανικών
  • 1 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος
  • λίγη γλυκιά πάπρικα, σε νιφάδες
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και ρίχνω τα κομμένα μανιτάρια. Τα σοτάρω για 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, έτσι ώστε να ροδίσουν και να σωθεί γρήγορα το νερό που θα βγάλουν. Προσέχω πολύ να μην χαμηλώσω τη φωτιά, γιατί τότε το νερό δεν θα προλάβει να εξατμιστεί και τα μανιτάρια θα βράσουν αντί να τηγανιστούν. Μόλις ροδίσουν καλά, ρίχνω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το μαρούλι και πασπαλίζω με αλάτι. Το αλάτι βοηθά τα λαχανικά να βγάλουν τα υγρά τους και να «μαραθούν», να χάσουν, δηλαδή, τον όγκο τους σύντομα. Αχνίζω τα υλικά για 1 – 2 λεπτά και, όταν μαλακώσουν και «πέσουν» ρίχνω όσο από το ζωμό χρειαστεί ώστε τα υλικά απλώς να καλυφθούν. Χαμηλώνω αρκετά τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και σιγοβράζω για περίπου 20 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος ρίχνω τον άνηθο και τον πάπρικα, ρίχνω λίγο αλατοπίπερο και ανακατεύω. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Βήμα 2 Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το μίξερ χειρός ή τον αυγοδάρτη, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Σταδιακά, προσθέτω το χυμό λεμονιού, σε αργή ροή, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα, μέχρι να φτιάξω κρεμώδες, αφράτο αυγολέμονο. Με την κουτάλα της σούπας ρίχνω πολύ αργά και προσεκτικά όσο καυτό ζουμί μπορώ να πάρω από την κατσαρόλα με τα μανιτάρια, χτυπώντας ασταμάτητα. Μόλις το αυγολέμονο ζεσταθεί καλά το αδειάζω στην κατσαρόλα και την ανακινώ για να απλωθεί παντού. Σερβίρω αμέσως.