destination taste!

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

: 4
: 2 hr
: 1 hr 15 min
           
: 12 hr

Διαλέξτε καλής ποιότητες γίγαντες (ελέφαντες) Πρεσπών που είναι πολύ βραστεροί και ιδιαίτερα νόστιμοι. Θα τους βρείτε σε καλά παντοπωλεία και αξίζει να τους αναζητήσετε για πραγματικά αξέχαστη γεύση.

Υλικά
  • 250 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 1000 ml ζωμό λαχανικών
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1.500 γρ. ανάμεικτα χόρτα εποχής (ραδίκια, ζοχοί, μυρώνια, καυκαλήθρες, σταμναγκάθι κ.ά., σε όποιο συνδυασμό μάς αρέσει και ανάλογα με το τι θα βρούμε στην αγορά), καθαρισμένα, πλυμένα και χονδροκομμένα
  • 4 – 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 3 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • 350 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, κομμένη σε κυβάκια
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Μουσκεύω αποβραδίς τους γίγαντες σε άφθονο κρύο νερό.
  • Βήμα 2 Την επόμενη ημέρα τους ξεπλένω καλά, τους βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτω το ζωμό και όσο νερό χρειαστεί ώστε να τους καλύψει κατά 4 – 5 εκ.
  • Βήμα 3 Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν μια βράση και αρχίζω να ξαφρίζω με μια τρυπητή κουτάλα, για όσο διάστημα παράγεται αφρός (περίπου 30 λεπτά). Στη συνέχεια χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγοβράζω για 1 – 1½ ώρα, μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν αρκετά. Λίγα λεπτά πριν αποσύρω από τη φωτιά, αλατίζω.
  • Βήμα 4 Τους στραγγίζω και κρατάω το ζωμό τους κατά μέρος.
  • Βήμα 5 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνω τα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και λίγο αλάτι και μαγειρεύω για 7 – 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι τα χόρτα να χάσουν τον όγκο τους και να μαραθούν. Προσθέτω τα ντοματάκια με το χυμό τους και τη ζάχαρη και ανακατεύω καλά. Αφήνω τα υλικά να πάρουν μια βράση και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 6 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 7 Αδειάζω τους γίγαντες σε ένα μέτριο βαθύ πυρίμαχο ταψί και προσθέτω το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την πάπρικα και 3 φλιτζ. τσαγιού (600 ml) από το ζωμό που βράσαμε τους γίγαντες. Ανακατεύω, πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά και βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
  • Βήμα 8 Ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν καλά και να μείνουν με μια ωραία κόκκινη σάλτσα.
  • Βήμα 9 Σκορπίζω στο ταψί τους κύβους της φέτας και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι η φέτα να ροδίσει.
  • Βήμα 10 Σερβίρω το φαγητό ζεστό ή κρύο.


Dina’s Daily RecipesΚουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης & κράνμπερις

Dina’s Daily RecipesΒασιλόπιτα με πετιμέζι