destination taste!

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΛΑΪΜ

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΛΑΪΜ

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΛΑΪΜ

: 8-10
: 20 min
: 1 hr
           
: 15 min

Λεπτή, αρωματική και φίνα λεμονόπιτα που θα αγαπήσετε και θα την βάλετε στο μενού σας για όλο το χρόνο.

Υλικά
  • 220 γρ. ηλιέλαιο
  • 240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 40 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • ξύσμα από 2 ακέρωτα λάιμ
  • 2 βανίλιες
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας Ζύμη Ψαχνών
  • Για το σιρόπι
  • 750 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λάιμ
  • Για το γλάσο
  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνω να βράσουν για 5 λεπτά. Κατεβάζω την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
  • Βήμα 2 Για το γλάσο: Βάζω σε ένα μπολ την ζάχαρη και ρίχνοντας λίγο λίγο το χυμό λεμονιού ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί ένα ωραίο, όχι πολύ ρευστό γλάσο. Μπορεί να μη χρειαστούν και οι 3 κουταλιές χυμού, γι’ αυτό δεν το ρίχνω όλο από την αρχή.
  • Βήμα 3 Για την πίτα: Βγάζω το φύλλο κρούστας από την συσκευασία του και χωρίς να το ξεδιπλώσω το κόβω σε λεπτές λωρίδες. Ανοίγω με τα χέρια μου τις λωρίδες και χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μαχαίρι το κόβω ξανά σε πολύ μικρά κομματάκια (σαν χαρτοπόλεμος).
  • Βήμα 4 Βάζω σε μια λεκανίτσα τα αυγά και την ζάχαρη και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά (ηλιέλαιο, γιαούρτι, μπέικιν, ξύσματα, βανίλιες, φύλλο κρούστας) και ανακατεύω καλά μέχρι να φτιάξω ένα μίγμα λείο και αφράτο. Το αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά.
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 6 Λαδώνω ελαφρά ένα ταψάκι διαμέτρου 38 εκ. και αδειάζω το μίγμα της λεκάνης. Στρώνω καλά με ένα κουτάλι και ψήνω την πίτα στο φούρνο για 1 ώρα. Αν δω ότι μετά τα 35-40 λεπτά ψησίματος, ότι η πίτα έχει πάρει πολύ χρώμα, σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο.
  • Βήμα 7 Μόλις το βγάλω από το φούρνο, το σιροπιάζω αμέσως με το κρύο σιρόπι και αφήνω στην άκρη μέχρι να το απορροφήσει εντελώς. Διακοσμώ με το γλάσο και κόβω σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και σερβίρω.


Dina’s Daily RecipesΚουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης & κράνμπερις

Dina’s Daily RecipesΒασιλόπιτα με πετιμέζι