destination taste!

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

: 6-8
: 30 min
: 45 min

Γαλατόπιτα με ντελικάτο φύλλο Βηρυτού, μοσχοβολιστό βούτυρο αλλά και μια γρήγορη σάλτσα καραμέλας που θα λατρέψετε.

Υλικά
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 500 γρ. φύλλα Βηρυτού Ζύμη Ψαχνών
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 400 γρ. γάλα φρέσκο
  • 175 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 βανίλιες
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 φλοίδα από ακέρωτο βιολογικό λεμόνι
  • λίγη άχνη για το σερβίρισμα
  • Σάλτσα καραμέλας
  • 150 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 45 γρ. ζάχαρη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Αλείφω με λίγο από το βούτυρο μια φόρμα ή ταψάκι 20-22 εκ.
  • Βήμα 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 3 Απλώνω ένα φύλλο Βηρυτού στον πάγκο της κουζίνας. Με ένα πινέλο αλείφω με βούτυρο και σκεπάζω με ένα δεύτερο φύλλο το οποίο αλείφω με βούτυρο και αυτό. Πιάνω τα φύλλα μαζί, από την μακριά τους πλευρά και τα τσαλακώνω απαλά με τα χέρια μου, κάνοντας πιέτες.
  • Βήμα 4 Μεταφέρω τα τσαλακωμένα φύλλα στη φόρμα και τα τυλίγω σαν σαλίγκαρο στο κέντρο. Επαναλαμβάνω την διαδικασία με δύο ακόμα φύλλα και τα τυλίγω γύρω από το τέλος του στριφταριού. Συνεχίζω και με το τρίτο τσαλακωμένο φύλλο από εκεί που σταματάει το δεύτερο φύλλο. Ακολουθώ την ίδια διαδικασία μέχρι να φτιάξω ένα είδος στρογγυλής πίτας από τσαλακωμένα φύλλα.
  • Βήμα 5 Bάζω τη φόρμα στο φούρνο και ψήνω για 15 λεπτά μέχρι να μισοροδίσουν οι άκρες των φύλλων.
  • Βήμα 6 Όσο ψήνετε το φύλλο ετοιμάζω την κρέμα.
  • Βήμα 7 Βάζω σε μια κατσαρόλα το γάλα μαζί με την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού και το ζεσταίνω για 5 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρω από τη φωτιά, πετάω την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού.
  • Βήμα 8 Βάζω τα αυγά, τη ζάχαρη και τις βανίλιες σε ένα μπολ και τα χτυπάω με το μίξερ χειρός για 2 λεπτά. Χαμηλώνω την ένταση του μίξερ και αρχίζω να ρίχνω το ζεστό γάλα, αργά αργά μέχρι να ενωθεί με το μείγμα των αυγών.
  • Βήμα 9 Βγάζω από το φούρνο τα μισοψημένα φύλλα και ρίχνω το μείγμα των αυγών.
  • Βήμα 10 Ξαναβάζω στο φούρνο την γαλατόπιτα και συνεχίζω το ψήσιμο για 25-30 λεπτά ακόμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Βήμα 11 Βγάζω από το φούρνο και αφήνω τη γαλατόπιτα να κρυώσει. Ξεφορμάρω, πασπαλίζω με λίγη άχνη και ραντίζω με τη σάλτσα καραμέλας.
  • Βήμα 12 Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.
  • Βήμα 13 Σάλτσα καραμέλας: Βάζω σε αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη με μια κουταλιά νερό και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει. Προσθέτω το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύω καλά με μαρίζ σιλικόνης. Μόλις αλλάξει χρώμα το γάλα και πάρει αυτό της καραμέλας τότε αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 14 Ξεφορμάρω το γλυκό από τη φόρμα, το μεταφέρω σε μεγάλη πιατέλα και το περιχύνω με τη σος καραμέλας. Σερβίρω αμέσως.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο