destination taste!

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΨΗΤΑ, ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΨΗΤΑ, ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΨΗΤΑ, ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

: 4
: 30 min
: 15 min

Για να γίνουν τα καλαμάρια ζουμερά, μαλακά και τρυφερά, αλλά πιο μυρωδάτα, μπορούμε να τα αφήσουμε γεμισμένα για 1 ώρα πριν τα ψήσουμε.

Υλικά
  • 800 γρ. καλαμάρια ολόκληρα, κατεψυγμένα
  • Για τη γέμιση
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το λαδολέμονο
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • χυμός και ξύσμα από 2 μικρά ακέρωτα λεμόνια
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Καθαρίζω τα καλαμάρια και τα ξεπλένω καλά. Τα αφήνω να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι.
  • Βήμα 2 Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά.
  • Βήμα 3 Γέμιση: Βάζω στο μπλέντερ όλα τα υλικά (μαϊντανό, άνηθο, κρεμμύδι, σκόρδο, μουστάρδα, φρυγανιά, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι) και τα πολτοποιώ καλά, μέχρι να φτιάξω ένα πυκνό μείγμα.
  • Βήμα 4 Με ένα κουταλάκι γεμίζω τα καλαμάρια με το μείγμα αυτό και τα αλείφω εξωτερικά με λίγο ελαιόλαδο. Τα αραδιάζω σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι και τα ψήνω για 10 λεπτά σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου. Πριν τα βγάλω δοκιμάζω ένα καλαμάρι για να δω αν έχει μαλακώσει και, αν χρειαστεί, ψήνω για λίγα λεπτά ακόμα. Προσέχω ωστόσο να μην τα παραψήσω γιατί θα γίνουν ιδιαίτερα σκληρά και λαστιχωτά.
  • Βήμα 5 Λαδολέμονο: Σε ένα μπολάκι βάζω το λάδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιών, την πάπρικα, το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και χτυπάω καλά με ένα πιρούνι.
  • Βήμα 6 Μόλις ψηθούν τα καλαμάρια, τα βάζω σε ένα ξύλο κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια τα κόβω σε μέτριες λωρίδες. Τα μεταφέρω σε πιάτα, τα περιχύνω με το λαδολέμονο και σερβίρω. Συνοδεύω με τηγανητές ή βραστές πατάτες.


Dina’s Daily RecipesΒασική ζύμη τάρτας

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια