Η κυρά Σαρακοστή

proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
15´ 30´ – 35´

 

Η κυρά Σαρακοστή είναι από τα παλαιότερα έθιμα της ελληνικής παράδοσης που σχετίζεται με τη μεγάλη 40ήμερη νηστεία πριν τη γιορτή του Πάσχα. Πρόκειται για το αυτοσχέδιο ημερολόγιο που έφτιαχναν οι γυναίκες, για να μπορούν να υπολογίζουν τις 7 εβδομάδες της νηστείας. Το κρέμαγαν στον τοίχο και κάθε Σάββατο έκοβαν ένα από τα επτά της πόδια. Τα χέρια ήταν πάντα σταυρωμένα και συμβόλιζαν τις πολλές προσευχές, και ποτέ δεν σχεδίαζαν στόμα, για να δείξουν ότι νηστεύει. Η ζύμη είναι πολύ απλή, με αλεύρι, νερό και πολύ αλάτι, για να μπορεί να διατηρηθεί όλες τις εβδομάδες της νηστείας χωρίς να χαλάσει.
Υλικά Εκτέλεση
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 280 γρ. αλάτι
  • 200 γρ. νερό (περίπου)
Προθερμαίνω το φούρνο στους 140°C.
Bάζω το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ και ανακατεύω. Αρχίζω να ρίχνω λίγο λίγο το νερό, ζυμώνοντας, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη απαλή και ελαστική.
Σχεδιάζω σε ένα χαρτί την κυρά Σαρακοστή και την κόβω με ψαλίδι.
Βάζω τη ζύμη επάνω σε μια μια λαδόκολλα και με τον χοντρό πλάστη ανοίγω σε φύλλο με πάχος 1 εκ. περίπου. Ακουμπάω επάνω στη ζύμη το πατρόν και με ένα μαχαίρι μυτερό, κόβω με υπομονή το περίγραμμα. Με όση ζύμη περισσέψει, πλάθω τα χέρια και τα κολάω με λίγο νερό. Αν θέλω, σχεδιάζω μαντήλι, ποδιά, ή διακοσμώ με μπαχαρικά (γαρίφαλλα, λιναρόσπορο, μαραθόσπορο). Μεταφέρω την λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα του φούρνου και ψήνω για 30-35 λεπτά.