destination taste!

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ… Η ΤΕΛΕΙΑ!

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ… Η ΤΕΛΕΙΑ!

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ... Η ΤΕΛΕΙΑ!

: 6
: 1 hr
: 2 hr
           
: 12 hr

Γιατί είναι τέλεια; Πρώτον γιατί αυτό το μαρινάρισμα με αλατόνερο (άλμη) την κάνει απίστευτα τρυφερή, νόστιμη και ζουμερή, ενώ η γλυκιά γέμιση με πατέ από συκωτάκια δίνει ένα απίθανα νόστιμο αποτέλεσμα. Δοκιμάστε τη και θα με θυμηθείτε!

Υλικά
  • 1 μέτρια γαλοπούλα, βάρους 2 – 3 κιλών περίπου
  • Για τη γέμιση
  • 200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου (πωλούνται χύμα με το κιλό ή συσκευασμένα σε δισκάκια)
  • 12 ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού σταφίδες μαύρες
  • 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόσκονη (πωλείται και έτοιμη, στα σούπερ μάρκετ)
  • 1 κουτ γλυκού πάπρικα, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την κρούστα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μαργαρίνη ή βούτυρο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
  • 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο μπαχάρι, σε σκόνη
  • Για τη μαρινάδα με αλατόνερο
  • 4 λίτρα κρύο νερό
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού αλάτι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 κουτ. σούπας ολοκληροι σπόροι πιπεριού
  • 1 κουτ. σούπας καρφάκια γαρίφαλου
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 2 ακέρωτα πορτοκάλια, με τη φλούδα τους καλά πλυμένη, κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το μαρινάρισμα: Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζω όλα τα υλικά της μαρινάδας και βυθίζω τη γαλοπούλα. Τοποθετώ ένα βάρος επάνω στη γαλοπούλα ώστε να μείνει διαρκώς κάτω από το νερό, σκεπάζω τη λεκάνη με αλουμινόχαρτο και μαρινάρω τη γαλοπούλα στο ψυγείο (ή σε κάποιο ασφαλές και κρύο μέρος) για 1 νύχτα.
  • Βήμα 2 Την επομένη ξεπλένω πολύ καλά τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα και τη σκουπίζω με μια βαμβακερή πετσέτα μέσα κι έξω. Πετάω τη μαρινάδα.
  • Βήμα 3 Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ μουσκεύω τα βερίκοκα σε ζεστό νερό για 30 λεπτά. (Μυστικό νοστιμιάς: Για ακόμα καλύτερη γεύση, τα μουσκεύω σε ζεστό τσάι του βουνού στο οποίο έχω ρίξει και μερικές ίνες σαφράν!). Τα στραγγίζω καλά, χωρίς να τα στύψω.
  • Βήμα 4 Βάζω στον κάδο του μπλέντερ τα συκωτάκια κοτόπουλου, τα στραγγισμένα βερίκοκα, τις σταφίδες, το γιαούρτι και την αμυγδαλόσκονη. Νοστιμίζω με την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 5 Για το ψήσιμο: Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της κρούστας.
  • Βήμα 6 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  • Βήμα 7 Γεμίζω τη γαλοπούλα με το μείγμα της γέμισης και ράβω το άνοιγμα με σακοράφα και σπάγκο ή το στερεώνω με τα ειδικά μεταλλικά κλιπς μαγειρικής. Αλατοπιπερώνω καλά όλη την εξωτερική επιφάνεια της γαλοπούλας και την αλείφω με το μείγμα της κρούστας.
  • Βήμα 8 Μεταφέρω τη γεμισμένη γαλοπούλα σε μία μεγάλη και βαθιά γάστρα. Σκεπάζω με το καπάκι και ψήνω το πουλερικό για 1 ώρα. Στη συνέχεια αφαιρώ το καπάκι και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα, μέχρι η κρούστα της να ροδίσει καλά και το ψαχνό της να μαλακώσει.