destination taste!

ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ

ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ

ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ

: 4-6
: 40 min
: 20 min
           
: 2 hr

Οι σεφταλιές είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα της Κύπρου που μεγάλο ρόλο παίζει η μπόλια που είναι τυλιγμένες, γιατί τις κρατάει ζουμερές δίνοντας μοναδική γεύση. Οι αντιναχτές πατατούλες είναι το τέλειο συνοδευτικό τους.

Υλικά
  • Για τις σεφταλιές
  • 400 γρ. χοιρινό κιμά (από μπούτι)
  • 400 γρ. αρνίσιο κιμά (από μπούτι)
  • 2 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα στον τρίφτη
  • 4 φέτες από ξερό χωριάτικο ψωμί, μουσκεμένες και καλά στυμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 σκέπες (μπόλιες) αρνίσιες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ξύδι λευκό, για το μούλιασμα
  • Γιαούρτι στραγγιστό, για το σερβίρισμα
  • Για τις πατάτες
  • 1 κιλό πατατούλες μικρές, Κύπρου, κατά προτίμηση βιολογικές, πλυμμένες με τη φλούδα τους, ή μεγαλύτερες κομμένες στη μέση
  • 400 ml κρασί κόκκινο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε κόκκους, χοντροσπασμένους
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι χοντρό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τις σεφταλιές: Βάζω τις μπόλιες σε μια λεκανίτσα, προσθέτω χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστούν. Ρίχνω περίπου το ξύδι και τις αφήνω για 2 ώρες να μαλακώσουν.
  • Βήμα 2 Βάζω σε ένα μπολ τον κιμά, τα κρεμμύδια, το ψωμί, τον μαϊντανό, τα μπαχαρικά, αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ζυμώνω για 5 λεπτά περίπου μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και αφήνω το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
  • Βήμα 4 Βγάζω τις μπόλιες από το νερό, τις στραγγίζω καλά και τις κόβω σε μακρόστενα κομμάτια. Πλάθω το μείγμα το κιμά σε μακρουλά μπιφτεκάκια και τυλίγω το καθένα με ένα κομμάτι μπόλια.
  • Βήμα 5 Τοποθετώ μια σχάρα επάνω σε μια λαμαρίνα, την λαδώνω ελαφρά και τοποθετώ εκεί τις σεφταλιές. Βάζω τη λαμαρίνα στο φούρνο και προσθέτω 1 ποτήρι νερό μέσα στη λαμαρίνα (με τον τρόπο αυτό θα σταλάζει το λίπος χωρίς να δημιουργεί κάπνα). Ψήνω τις σεφταλιές για 20 λεπτά, γυρίζοντάς τες 1-2 φορές για να ψηθούν ολόγυρα.
  • Βήμα 6 Για τις πατάτες: Πλένω καλά τις πατατούλες τις βάζω σε μια κατσαρόλα με νερό και τις βράζω για 15 λεπτά. Τις στραγγίζω σε σουρωτήρι και τις αφήνω στην άκρη.
  • Βήμα 7 Βάζω σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω τις πατατούλες και τις τηγανίζω για 10-15 λεπτά ανακινώντας τακτικά το τηγάνι μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Σβήνω με το κρασί, αλατοπιπερώνω και προσθέτω τον κόλιανδρο. Μαγειρεύω για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά ανακινώντας το τηγάνι.
  • Βήμα 8 Σερβίρω τις σεφταλιές με γιαούρτι στραγγιστό και τις αντιναχτές πατατούλες.

Related Posts

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

Προτιμήστε τα μαύρα, βασιλικά σύκα που είναι πιο γλυκά. Τον Αύγουστο είναι στα φόρτε τους.

ΛΑΔΕΡΑ… ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΕΛΛΑΔΑ!

ΛΑΔΕΡΑ… ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΕΛΛΑΔΑ!

Ίσως να είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη που έχει τέτοια κατηγορία συνταγών. Τα λαδερά φαγητά μας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής και περιλαμβάνει εκατοντάδες συνταγές. Βασικό συστατικό… μα φυσικά το ελαιόλαδο, το οποίο κυριαρχεί στο μαγείρεμα, αλλά και τα λαχανικά που «παντρεύονται» για […]