Σύκα ψητά, γεμιστά με ρυζόγαλο
Υλικά
Για τα σύκα
Για το ρυζόγαλο
Εκτέλεση
Ρυζόγαλο
-
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το ρύζι και το νερό και βράζω σε χαμηλή φωτιά, για 10 λεπτά ή όσο χρειαστεί ώστε το ρύζι να απορροφήσει όλο το νερό, χωρίς όμως να κολλήσει. Ανακατεύω κατά διαστήματα.
-
Κρατάω κατά μέρος το μισό γάλα και ρίχνω το υπόλοιπο στο κατσαρολάκι, μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα, προσθέτω τα σποράκια της βανίλιας και το ξυλάκι κανέλας και συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 6 - 8 λεπτά, πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με την ξύλινη κουτάλα.
-
Στο κρύο γάλα που άφησα κατά μέρος ρίχνω το κορν φλάουρ και ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί. Μόλις περάσουν τα 6 - 8 λεπτά μαγειρέματος του ρυζόγαλου και το ρύζι έχει μαλακώσει καλά, ρίχνω στο κατσαρολάκι το μείγμα γάλακτος-κορν φλάουρ και ανακατεύω καλά.
-
Συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μείγμα να γίνει μελωμένο και το ρύζι να μαλακώσει καλά. Αποσύρω από τη φωτιά και πετάω το ξυλάκι κανέλας.
Σύκα
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Πλένω καλά τα σύκα, τα σκουπίζω με προσοχή και, χωρίς να τα ξεφλουδίζω, τα χαράζω χιαστί στην κορυφή τους. Τα βάζω σε ένα ταψάκι, με τη χαραγμένη πλευρά προς τα πάνω. Τα περιχύνω με λιωμένο βούτυρο και το μέλι, τα πασπαλίζω με τη λεβάντα και βάζω το ταψάκι στο φούρνο. -
Ψήνω για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσει η σάρκα τους. Τα βγάζω από το φούρνο, τα ανοίγω προσεκτικά εκεί που τα χάραξα και γεμίζω το καθένα με 1 κουταλάκι ζεστό (όχι καυτό) ρυζόγαλο. Τα βάζω σε μια πιατέλα, τα περιχύνω με το λιγοστό υγρό του ψησίματος, πασπαλίζω με την κανέλα σε σκόνη και τα σερβίρω αμέσως.
User Reviews
Flavorful