
ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ
Ingredients
Εκτέλεση/Instructions
-
Σε ένα μικρό μπολ βάζω τη μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό
-
Ανακατεύω για να διαλυθεί η μαγιά και αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά
-
Βάζω τον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύω
-
Προσθέτω το ελαιόλαδο, το μείγμα της μαγιάς και ξεκινάω να ζυμώνω με τον γάτζο προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά
-
Συνεχίζω το ζύμωμα για 5-6 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική
-
Τη μεταφέρω σε ένα λαδωμένο, μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη), τη σκεπάζω με ένα καθαρό πανάκι και την αφήνω σε ένα σχετικά χλιαρό, ήσυχο μέρος, για περίπου 2 ώρες
-
Μεταφέρω τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω με γρήγορες κινήσεις για μερικά δευτερόλεπτα για να ξεφουσκώσει λίγο
-
Προσθέτω τις ελιές, τη λούντζα και τη ρίγανη και ζυμώνω μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη
-
Χωρίζω τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, τα πλάθω σε καρβέλια
-
Βάζω λίγο αλεύρι επάνω στον πάγκο και κυλάω τα ζυμάρια για να κολλήσουν με αρκετό αλεύρι
-
Τα τοποθετώ σε απόσταση μεταξύ τους σε μια λαμαρίνα (ή στο μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου), την οποία έχω στρώσει με λαδόκολλα
-
Τα ξανασκεπάζω με πετσέτες ή με μια ελαφριά κουβέρτα και τα βάζω ξανά σε ένα χλιαρό μέρος για άλλες 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν καλά
-
Με ένα ξυράφι ή με κοφτερό μαχαίρι, χαράζω τα καρβέλια σε διάφορα σημεία
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C
-
Ψήνω τα καρβέλια για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 40 λεπτά ακόμα
-
Τα βγάζω από το φούρνο, τα βάζω σχετικά γρήγορα σε μια σχάρα και τα αφήνω να κρυώσουν εντελώς πριν τα κόψω