προορισμός…γεύση!

Από τα πιο παραδοσιακά γλυκά της Ελλάδας. Γεύση που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και μας κάνει πάλι παιδιά στο σπίτι της γιαγιάς.

ΠΑΣΤΟΚΥΔΩΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Prep Time 1H30 min Cook Time 30 min Rest Time 30 min Total Time 1 hr 1 min Servings: 16

Ingredients

Εκτέλεση/Instructions

  1. Τρίβω με μια βαμβακερή, βρεγμένη πετσέτα τα κυδώνια, για να αφαιρέσω το χνούδι

  2. Τα πλένω, τα κόβω σε κομμάτια χωρίς να αφαιρέσω τη φλούδα και αφαιρώ τα σπόρια

  3. Τυλίγω τα σπόρια από το κυδώνι σε ένα τουλπάνι ή σε ένα τούλι και το δένω καλά

  4. Βάζω τα κομμάτια από το κυδώνι και το τούλι με τα σπόρια σε μια κατσαρόλα

  5. Τα σκεπάζω με νερό και τα βράζω για 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά

  6. Στραγγίζω καλά τα κυδώνια και τα πολτοποιώ

  7. Ζυγίζω τον πολτό και προσθέτω την ίδια ποσότητα σε ζάχαρη

  8. Ανακατεύω καλά για να ενωθούν τα δύο υλικά και τα βάζω σε μια κατσαρόλα

  9. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτω τα αρώματα και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύω

  10. Αφήνω το μίγμα να βράσει, ενώ ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα

  11. Βράζω μέχρι να γίνει μια μάζα τόσο πηχτή που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας

  12. Στρώνω μια βουτυρωμένη λαδόκολλα σε ένα ταψάκι 30×35 εκ

  13. και αδειάζω το παστοκύδωνο στο ταψί

  14. Mε μια σπάτουλα που τη βουτάω, κατά διαστήματα, στο κονιάκ στρώνω την επιφάνεια

  15. Πασπαλίζω με το καβουρντισμένο σουσάμι

  16. Αν θέλω να το γλυκό μου να έχει καραμελωμένη κρούστα, πασπαλίζω με κρυσταλλική ζάχαρη

  17. Ψήνω στο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα

  18. Ξεφουρνίζω και κόβω σε μπακλαβαδωτό σχήμα

  19. Σερβίρω με παγωτό καϊμάκι ή γιαούρτι χτυπημένο

author-sign

Δείτε επίσης...