προορισμός…γεύση!

Η κεφαλονίτικη κρεατόπιτα είναι ένα πατροπαράδοτο φαγητό στην Κεφαλονιά. Αρχικά δημιουργήθηκε για να αξιοποιηθεί το κρέας που είχε περισσέψει από το κυριακάτικο ψητό ή το πασχαλινό αρνί.

Δυσκολία: Intermediate Prep Time 1 hour Cook Time 1 hour Rest Time 1 min Total Time 2 hrs 1 min Servings: 10 Best Season: Suitable throughout the year

Περιγραφή

Η κεφαλονίτικη κρεατόπιτα είναι ένα πατροπαράδοτο φαγητό στην Κεφαλονιά. Αρχικά δημιουργήθηκε για να αξιοποιηθεί το κρέας που είχε περισσέψει από το κυριακάτικο ψητό ή το πασχαλινό αρνί. Στην πορεία εξελίχθηκε σε μια υπέροχη χορταστική πίτα με χειροποίητα φύλλα. Μπορείτε να την δοκιμάσετε με συνδυασμό άλλων κρεατικών (π.χ. μοσχάρι και κατσικάκι) αλλά κρατήστε το παραδοσιακό φύλλο που την κάνει πιο ξεχωριστή.

Υλικά

Για τα φύλλα

Για τη γέμιση

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

Instructions

Video
Off On

Για τη γέμιση:

  1. Βάζω το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα (πλασοτέ) να ζεσταθεί. Ρίχνω τα κρέατα και σοτάρω σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτω τα κρεμμύδια και συνεχίζω το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμη. Ρίχνω το σκόρδο και μετά από 1 λεπτό, σβήνω με το κρασί. Αφήνω να βράσουν για 2 λεπτά και προσθέτω τον ζωμό (ή το νερό), τον πελτέ, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύω καλά και αφήνω τη γέμιση να μαγειρευτεί για 50 λεπτά. Ρίχνω πασπαλιστά το ρύζι, ανακατεύω και αφήνω να μαγειρευτεί για άλλα 10 λεπτά.

    blank
  2. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνω για 15 λεπτά σκεπασμένη ώστε να μισοκρυώσει η γέμιση και να φουσκώσει το ρύζι. Προσθέτω το αυγό, τα μυρωδικά και το κεφαλοτύρι και ανακατεύω.

    blank

Για τα φύλλα:

  1. Ξεκινάω τη διαδικασία 30 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα της γέμισης. Βάζω σε μια λεκανίτσα τα άλευρα, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Προσθέτω λίγο λίγο νερό, ζυμώνοντας μέχρι να φτιάξω μια μαλακή και απαλή ζύμη. Χωρίζω τη ζύμη σε 3 μέρη (το 1 μέρος λίγο μεγαλύτερο από τα άλλα 2) και την αφήνω για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.

    blank

Για την πίτα:

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C με αέρα. Λαδώνω ένα ταψί 25x35 εκ.

    blank
  2. Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και τοποθετώ το μεγαλύτερο μπαλάκι ζύμης. Ανοίγω με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψίου (υπολογίζω και τα πλαϊνά τοιχώματα). Μεταφέρω το φύλλο στο ταψί. Αδειάζω την γέμιση και ισιώνω με ένα κουτάλι. Ανοίγω τα 2 επόμενα φύλλα και σκεπάζω την γέμιση. Γυρίζω λίγο τις άκρες από τα φύλλα έτσι ώστε να «σφραγίσω» τη γέμιση.

    blank
  3. Χαράζω ελαφρά τα φύλλα, ραντίζω με λίγη Ρομπόλα και ψήνω στο φούρνο για 10 λεπτά. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζω το ψήσιμο για ακόμη 50-55 λεπτά.

    blank
Διατροφικά Στοιχεία

Serving Size 1

Servings 10


Amount Per Serving
Calories 200
Calories from Fat 1
% Daily Value *
Total Fat 1g2%
Saturated Fat 1g5%
Trans Fat 1g
Cholesterol 1mg1%
Sodium 1mg1%
Potassium 1mg1%
Total Carbohydrate 1g1%
Dietary Fiber 1g4%
Sugars 1g
Protein 1g2%

Vitamin A 1%
Vitamin C 1%
Calcium 1%
Iron 1%
Vitamin D 1%
Vitamin E 1%
Vitamin K 1%
Thiamin 1%
Riboflavin 1%
Niacin 1%
Vitamin B6 1%
Folate 1%
Vitamin B12 1%
Biotin 1%
Pantothenic Acid 1%
Phosphorus 1%
Iodine 1%
Magnesium %
Zinc %
Selenium 1%
Copper 1%
Manganese 1%
Chromium 1%
Molybdenum 1%
Chloride 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: κρεατόπιτα κεφαλονίτικη

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

Απάντηση