Η κεφαλονίτικη κρεατόπιτα είναι ένα πατροπαράδοτο φαγητό στην Κεφαλονιά. Αρχικά δημιουργήθηκε για να αξιοποιηθεί το κρέας που είχε περισσέψει από το κυριακάτικο ψητό ή το πασχαλινό αρνί.

κρεατόπιτα κεφαλονίτικη
Περιγραφή
Η κεφαλονίτικη κρεατόπιτα είναι ένα πατροπαράδοτο φαγητό στην Κεφαλονιά. Αρχικά δημιουργήθηκε για να αξιοποιηθεί το κρέας που είχε περισσέψει από το κυριακάτικο ψητό ή το πασχαλινό αρνί. Στην πορεία εξελίχθηκε σε μια υπέροχη χορταστική πίτα με χειροποίητα φύλλα. Μπορείτε να την δοκιμάσετε με συνδυασμό άλλων κρεατικών (π.χ. μοσχάρι και κατσικάκι) αλλά κρατήστε το παραδοσιακό φύλλο που την κάνει πιο ξεχωριστή.
Υλικά
Για τα φύλλα
Για τη γέμιση
Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
Instructions
Για τη γέμιση:
-
Βάζω το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα (πλασοτέ) να ζεσταθεί. Ρίχνω τα κρέατα και σοτάρω σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτω τα κρεμμύδια και συνεχίζω το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμη. Ρίχνω το σκόρδο και μετά από 1 λεπτό, σβήνω με το κρασί. Αφήνω να βράσουν για 2 λεπτά και προσθέτω τον ζωμό (ή το νερό), τον πελτέ, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύω καλά και αφήνω τη γέμιση να μαγειρευτεί για 50 λεπτά. Ρίχνω πασπαλιστά το ρύζι, ανακατεύω και αφήνω να μαγειρευτεί για άλλα 10 λεπτά.
-
Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνω για 15 λεπτά σκεπασμένη ώστε να μισοκρυώσει η γέμιση και να φουσκώσει το ρύζι. Προσθέτω το αυγό, τα μυρωδικά και το κεφαλοτύρι και ανακατεύω.
Για τα φύλλα:
-
Ξεκινάω τη διαδικασία 30 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα της γέμισης. Βάζω σε μια λεκανίτσα τα άλευρα, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Προσθέτω λίγο λίγο νερό, ζυμώνοντας μέχρι να φτιάξω μια μαλακή και απαλή ζύμη. Χωρίζω τη ζύμη σε 3 μέρη (το 1 μέρος λίγο μεγαλύτερο από τα άλλα 2) και την αφήνω για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
Για την πίτα:
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C με αέρα. Λαδώνω ένα ταψί 25x35 εκ.
-
Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και τοποθετώ το μεγαλύτερο μπαλάκι ζύμης. Ανοίγω με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψίου (υπολογίζω και τα πλαϊνά τοιχώματα). Μεταφέρω το φύλλο στο ταψί. Αδειάζω την γέμιση και ισιώνω με ένα κουτάλι. Ανοίγω τα 2 επόμενα φύλλα και σκεπάζω την γέμιση. Γυρίζω λίγο τις άκρες από τα φύλλα έτσι ώστε να «σφραγίσω» τη γέμιση.
-
Χαράζω ελαφρά τα φύλλα, ραντίζω με λίγη Ρομπόλα και ψήνω στο φούρνο για 10 λεπτά. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζω το ψήσιμο για ακόμη 50-55 λεπτά.
Serving Size 1
Servings 10
- Amount Per Serving
- Calories 200
- Calories from Fat 1
- % Daily Value *
- Total Fat 1g2%
- Saturated Fat 1g5%
- Trans Fat 1g
- Cholesterol 1mg1%
- Sodium 1mg1%
- Potassium 1mg1%
- Total Carbohydrate 1g1%
- Dietary Fiber 1g4%
- Sugars 1g
- Protein 1g2%
- Vitamin A 1%
- Vitamin C 1%
- Calcium 1%
- Iron 1%
- Vitamin D 1%
- Vitamin E 1%
- Vitamin K 1%
- Thiamin 1%
- Riboflavin 1%
- Niacin 1%
- Vitamin B6 1%
- Folate 1%
- Vitamin B12 1%
- Biotin 1%
- Pantothenic Acid 1%
- Phosphorus 1%
- Iodine 1%
- Magnesium %
- Zinc %
- Selenium 1%
- Copper 1%
- Manganese 1%
- Chromium 1%
- Molybdenum 1%
- Chloride 1%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.
Exciting!