DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Αγαπημένη Ιταλική συνταγή με μοναδικά υλικά από την Ντίνα Νικολάου! Τα φρούτα αποτελούν θαυμάσιες πηγές θρεπτικών συστατικών, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.

φοκάτσια με φρούτα και μπλε τυρί
Περιγραφή
DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Αγαπημένη Ιταλική συνταγή με μοναδικά υλικά από την Ντίνα Νικολάου! Τα φρούτα αποτελούν θαυμάσιες πηγές θρεπτικών συστατικών, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Ιδιαίτερα τα βερίκοκά και τα ροδάκινα, αποτελούν σπουδαία πηγή φυτικών ινών, οι οποίες προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα και παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό, ρυθμίζοντας παράλληλα το αίσθημα της πείνας. Ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ πολλές μελέτες τα έχουν συσχετίσει με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και την προστασία, μεταξύ άλλων, από καρδιοπάθεια, υπέρταση, εγκεφαλικά και καρκίνο. Από την άλλη, και το μπλε τυρί Δανίας έχει μεγάλη θρεπτική αξία καθώς περιέχει εύπεπτες πρωτεΐνες, λιποδιαλυτές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως ασβέστιο και φώσφορο. Το υψηλό ποσοστό σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και βιταμίνες βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη του του σκελετού και του μυϊκού ιστού, ιδιαίτερα στα παιδιά που οι ανάγκες τους είναι μεγαλύτερες.
Υλικά
Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
Οδηγίες
Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:
-
Βάζω το χλιαρό νερό σε ένα μπολ, ρίχνω πασπαλιστά τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύω. Αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.
-
Βάζω το αλεύρι σε ένα μεγαλύτερο μπολ, προσθέτω το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύω. Κάνω μια λακούβα στο κέντρο και αδειάζω το νερό με τη μαγιά. Ζυμώνω μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Την σκεπάζω και την αφήνω για 45 λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Ξεφουσκώνω τη ζύμη, προσθέτω το σκληρό τυρί και ζυμώνω για 5 λεπτά. Αλείφω με βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα 22-24 εκ. και πιέζω εκεί τη ζύμη για να καλύψω όλη τη φόρμα. Σκορπίζω τα φρούτα, τα αγγουράκια και τα πιέζω για να μισοβυθιστούν. Πασπαλίζω με χοντροσπασμένο πιπέρι, σκορπίζω το μπλε τυρί και λίγα κλαδάκια ρίγανη και ραντίζω με το λιωμένο βούτυρο. Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω για 30-35 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Μέγεθος μεριδίων 1
Μερίδες 6
- Ποσότητα ανά μερίδα
- Θερμίδες 200
- Θερμίδες απο λίπη 1
- % Ημερήσια Τιμή *
- Ολικά λίπη 1g2%
- Κορεσμένα λίπη 1g5%
- Τρανς λιπαρά 1g
- Χοληστερόλη 1mg1%
- Νάτριο 1mg1%
- Ποτάσσιο 1mg1%
- Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
- Φυτικές Ίνες 1g4%
- Σάκχαρα 1g
- Πρωτεϊνη 1g2%
- Βιταμίνη Α 1%
- Βιταμίνη C 1%
- Ασβέστιο 1%
- Σίδηρο 1%
- Βιταμίνη D 1%
- Βιταμίνη Ε 1%
- Βιταμίνη Κ 1%
- Θιαμίνη 1%
- Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
- Νιασίνη 1%
- Βιταμίνη Β6 1%
- Φυλλικό οξύ 1%
- Βιταμίνη Β12 1%
- Βιταμίνη Η (Β7) 1%
- Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
- Φώσφορος 1%
- Ιώδιο 1%
- Μαγνήσιο %
- Ψευδάργυρος %
- Σελήνιο 1%
- Χαλκός 1%
- Μαγγάνιο 1%
- Χρώμιο 1%
- Μολυβδαίνιο 1%
- Χλωρίδιο 1%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.
Wow, this amazing!