Σπανάκι
Μεγάλο κεφάλαιο της διατροφής μας το σπανάκι και ακόμα μεγαλύτερη η ιστορία του. Πιστεύεται ότι κατάγεται από την Περσία και μέχρι τον 12ο αιώνα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη όπου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές.
Το σπανάκι το καταναλώνουμε σχεδόν όλο το χρόνο αλλά η σπορά του ξεκινά κάπου στα μέσα του Αυγούστου και συνεχίζεται μέχρι αρχές Μαρτίου. Είναι γνωστή η διατροφική του αξία αφού είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνων Κ, Α, C και κυρίως σιδήρου όπου βοηθά κυρίως στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Το σπανακι είναι ίσως το πιο δημοφιλές πράσινο λαχανικό και χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε κουζίνα σε όλο τον κόσμο.
Τα φύλλα μπορεί να είναι είτε λεία, είτε ελαφρώς κατσαρωμένα στις άκρες τους. Τα νεαρά φύλλα στο σπανακι έχουν λαμπερό πράσινο χρώμα ενώ όσο μεγαλώνει το χρώμα γίνεται πιο έντονο και πιο σκούρο.