Κοτόπουλο βουτυράτο με χειμερινές ρίζες
Υλικά
Για το κοτόπουλο
Για το αρωματικό βούτυρο
Εκτέλεση
Για το αρωματικό βούτυρο
-
Βάζω το μαλακωμένο βούτυρο σε ένα μπολ και το «πιέζω» με μια σπάτουλα και για γίνει κρέμα. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω.
Για το κοτόπουλο
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C αερόθερμο. Καθαρίζω όλα τα λαχανικά και τα κόβω σε χοντρά κομμάτια. Τα βάζω μέσα στο ταψί, ραντίζω με τους χυμούς (λεμόνι και πορτοκάλι) και το κρασί, αλατοπιπερώνω και τα αφήνω στην άκρη.
-
Σκουπίζω το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας και με τα χέρια μου, ξεκολλάω το δέρμα από το ψαχνό του. Το αλατοπιπερώνω καλά και το αλείφω με το αρωματικό βούτυρο (εσωτερικά, εξωτερικά και ανάμεσα στο δέρμα και το ψαχνό). Γεμίζω την κοιλιά του με τα αρωματικά (δεντρολίβανο, θυμάρι, δάφνη) και το βάζω επάνω στα λαχανικά. Ψήνω στο φούρνο για 1-1½ ώρα.