destination taste!

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

: 4-6
: 1 hr 15 min
: 40 min

Απλός, λιτός και ελαφρύς ο ψευτομουσακάς αυτός δεν είναι άλλο από μυρωδάτο, καλομαγειρεμένο κιμά καλυμμένο με κολοκυθάκια και τυρί. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να ετοιμάσουμε και μελιτζάνες, τις οποίες όμως πρώτα θα κόψουμε σε φέτες, θα λαδώσουμε ελαφρά και θα ψήσουμε για λίγα λεπτά το γκριλ, μέχρι να ροδίσουν απαλά.

Υλικά
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε πολύ ψιλά καρέ
  • 800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, κατά προτίμηση από κιλότο
  • 1 κουτ. γλυκού ανάμεικτα τριμμένα μπαχαρικά (κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, κύμινο)
  • 200 ml ξηρό κόκκινο κρασί
  • 5 μέτριες, ώριμες ντομάτες, πολύ ψιλοκομμένες
  • τα φύλλα από ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένα (τα ψιλοκόβουμε την τελευταία στιγμή για να μην μαυρίσουν)
  • 6 μέτρια προς μεγαλούτσικα κολοκύθια
  • 60 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω για κρεμμύδια για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να ξανθύνουν. Αποσύρω από τη φωτιά και τα αφήνω στην άκρη.
  • Βήμα 2 Ζεσταίνω μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σκέτη, χωρίς καμία λιπαρή ουσία, σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Ρίχνω τον κιμά και αρχίζω αμέσως να τον κομματιάζω με μια ξύλινη κουτάλα. Τον καβουρδίζω για 5 – 6 λεπτά, ανακατεύοντάς τον έντονα και ασταμάτητα, μέχρι να κομματιαστεί τελείως και να αλλάξει παντού χρώμα.
  • Βήμα 3 Προσθέτω τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι και συνεχίζω το σοτάρισμα, ανακατεύοντας, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους. Καβουρδίζω για 2 – 3 λεπτά ακόμα, μέχρι ο κιμάς να αρχίσει να κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας, να ροδίζει και να αρχίσει να σκορπίζει έντονα μυρωδιά ψητού.
  • Βήμα 4 Σβήνω με το κρασί και ανακατεύω για περίπου 2 λεπτά, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας ώστε να ξεκολλήσουν τα καμένα υπολείμματα, να διαλυθούν και να ενωθούν με τον κιμά. Προσθέτω τα σοταρισμένα κρεμμύδια με το λάδι τους, ανακατεύω καλά μερικές φορές και ρίχνω τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Συνεχίζω να ξύνω τον πάτο της κατσαρόλας για να διαλύσω και τα τελευταία καμένα υπολείμματα και χαμηλώνω ελαφρά τη φωτιά.
  • Βήμα 5 Αφήνω το υγρό να πάρει μια βράση, χαμηλώνω αρκετά τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω τον κιμά για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά και να πιει τα περισσότερα υγρά του. Η φωτιά πρέπει να είναι τόσο χαμηλή ώστε τα υγρά μόλις που να κοχλάζουν, ώστε να μην χρειαστεί να προσθέσω άλλα στη συνέχεια. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το δυόσμο και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 6 Στο μεταξύ, πλένω και σκουπίζω καλά τα κολοκυθάκια, κόβω και πετάω τις άκρες τους και στη συνέχεια τα κόβω σε μέτριες στρογγυλές φέτες. Τις βάζω σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίζω και τις αφήνω για 10 λεπτά για να στραγγίξουν τα υγρά τους.
  • Βήμα 7 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Λαδώνω ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 35 εκ. και αδειάζω εκεί το μείγμα του κιμά. Από πάνω στρώνω σε σειρές τις φέτες των κολοκυθιών, με τρόπο που η μία φέτα να μισοσκεπάζει την άλλη, ώστε να καλύψω τον κιμά εντελώς. Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την κεφαλογραβιέρα και ψήνω το φαγητό για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει το τυρί και να ροδίσουν καλά τα κολοκυθάκια.
  • Βήμα 8 Βγάζω το φαγητό από το φούρνο και το αφήνω κατά μέρος για 15 – 20 λεπτά πριν το σερβίρω.


Dina’s Daily RecipesΒασική ζύμη τάρτας

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια