destination taste!

ΙΡΙ ΚΕΦΤΕ ΜΕ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΙΡΙ ΚΕΦΤΕ ΜΕ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΙΡΙ ΚΕΦΤΕ ΜΕ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

: 4 - 6
: 30 min
: 45 min

Παραδοσιακό έδεσμα της Καππαδοκίας. Σερβίρετε με ένα αρωματικό τσίπουρο σαν μεζεδάκι.

Υλικά
  • Για τους κεφτέδες
  • 700 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 100 γρ. παστουρμάς μόσχου, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. πλιγούρι ψιλό
  • 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 50 γρ. πλιγούρι φουσκωμένο σε καυτό νερό και καλά στραγγισμένο, σκουπισμένο και στεγνωμένο σε ένα ταψάκι για λίγα λεπτά στο φούρνο
  • Για τη κρούστα
  • 50 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για την κρούστα: Ρίχνω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 2 Για τους κεφτέδες: Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί για αρκετή ώρα και βρέχω τα χέρια μου αρκετές φορές, έτσι ώστε να ζυμώνω το μίγμα πάντα με υγρασία. Πλάθω μεγάλους κεφτέδες και τους περνάω από το μίγμα της κρούστας. Τοποθετώ τους κεφτέδες σε λαδωμένο ταψάκι και τους ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 25 -30 λεπτά.
  • Βήμα 3 Για τη σάλτσα: Χαράζω σταυρωτά τις ντομάτες στο κάτω μέρος και τις βυθίζω σε ένα μπολ με βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τις βγάζω και αφαιρώ την φλούδα τους με ένα μικρό μαχαίρι. Τις κόβω κάθετα στα δύο και με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρώ τα σπόρια και το χυμό τους. Ψιλοκόβω τη σάρκα τους.
  • Βήμα 4 Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρω σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τις ψιλοκομμένες ντομάτες, ανακατεύω και αφήνω να πάρουν μια βράση.
  • Βήμα 5 Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 30 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Προσθέτω αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Λίγο πριν αποσύρω προσθέτω τη ρίγανη.
  • Βήμα 6 Μόλις ψηθούν οι κεφτέδες τους βγάζω από το φούρνο και τους βυθίζω στη σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο νερό. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω τους κεφτέδες να πάρουν μια βράση για 10 λεπτά. Σερβίρω το φαγητό ζεστό ή κρύο.


Dina’s Daily RecipesΒασική ζύμη τάρτας

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια