destination taste!

ΨΩΜΑΚΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ

ΨΩΜΑΚΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ

ΨΩΜΑΚΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ

: 15-18
: 30 min
: 35 min

Άλλη μια συνταγή για μικρά και… μεγάλα παιδιά. Ο πουρές πατάτας δίνει σώμα και γεύση στη ζύμη και, παράλληλα, την αφρατεύει. Δώστε βάρος στην καλή ποιότητα των τυριών που θα βάλετε στη γέμιση και αυτοσχεδιάστε με δικούς σας συνδυασμούς.

Υλικά
  • Για τη ζύμη
  • 400 γρ. αλεύρι για ψωμί (θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα άλευρα)
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 φακελάκι έτοιμο μείγμα σε σκόνη για πουρέ πατάτας
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 250 γρ. (1 πακέτο) βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) γάλα
  • 25 γρ. νωπή μαγιά (θα τη βρείτε σε μικρά τετράγωνα πακετάκια στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ ή θα την αγοράσετε χύμα από το φούρνο της γειτονιάς σας)
  • λίγο σουσάμι ή παπαρουνόσπορος ή μαυροκούκκι, για το πασπάλισμα
  • Για τη γέμιση
  • 300 γρ. φέτα της αρεσκείας σας, θρυμματισμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 2 ασπράδια αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών, ελαφρά χτυπημένα ώστε να γίνουν σαν ρευστή σαπουνάδα
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη ζύμη: Σε ένα μέτριο ταψί ρίχνω το αλεύρι, κάνοντας ένα βουναλάκι. Με τη γροθιά μου κάνω μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνω εκεί τα αυγά, τη σκόνη για πουρέ πατάτας, το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το γάλα και τη μαγιά. Αρχίζω να ανακατεύω τα υλικά με το χέρι μου, με κυκλικές κινήσεις, φέρνοντας το αλεύρι λίγο-λίγο στο κέντρο με τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις όλα ενωθούν καλά (χωρίς ακόμα να έχουν γίνει ένα ομοιογενές μείγμα), τα ζυμώνω καλά με τα χέρια, για 5 – 6 λεπτά, μέχρι το βούτυρο σχεδόν να λιώσει και να φτιάξω μια ομοιόμορφη ζύμη. Συνεχίζω να τη ζυμώνω για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Την πλάθω σε μπάλα, τη βάζω σε μια λεκάνη, σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και την αφήνω για 45 – 60 λεπτά σε ήσυχο, σχετικά χλιαρό μέρος, μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Βήμα 2 Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τη φέτα, το μαϊντανό, τα χτυπημένα ασπράδια και την πάπρικα. Αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 3 Για τα ψωμάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 4 Στρώνω με λαδόκολλα ένα μεγάλο και ρηχό ταψί.
  • Βήμα 5 Βγάζω τη ζύμη από τη λεκάνη και την κόβω σε κομμάτια που το καθένα να ζυγίζει 60 – 70 γρ. Παίρνω ένα κομμάτι ζύμης, το βάζω επάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και το πιέζω με την παλάμη μου μέχρι να ανοίξει και να γίνει ένας δίσκος με διάμετρο περίπου 12 εκ. Στο κέντρο βάζω 2 – 3 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης. Αλείφω ελαφρώς την περιφέρεια της ζύμης με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και τις ενώνω πιέζοντας, ώστε να καλύψω τη γέμιση και να φτιάξω ένα μισοφέγγαρο. Παίρνω το μισοφέγγαρο με την παλάμη μου, και, πολύ προσεκτικά το πλάθω σε μπαλίτσα, προσέχοντας να μην ανοίξουν τα χείλη. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα ψωμάκια και τα αραδιάζω όλα στο ταψί, αφήνοντας απόσταση 6 – 7 εκ. μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν με το ψήσιμο. Με ένα πινελάκι τα αλείφω με ελάχιστο νερό και τα πασπαλίζω με λίγο σουσάμι ή μαυροκούκκι ή παπαρουνόσπορο.
  • Βήμα 6 Τα ψήνω για 30 – 35 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να χρυσίσουν.


Dina’s Daily Recipes«Δεματάκια» με λαχανικά, φιρίκι και μπλε τυρί

Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό