destination taste!

ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΤΟΥΡΤΑ

ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΤΟΥΡΤΑ

ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΤΟΥΡΤΑ

: Ταψί 34-36 εκ.
: 40 min
: 1 hr

Παραδοσιακή πίτα της Κρήτης. Εκτός από το κρέας που προτείνω στη συνταγή, μπορείτε να αξιοποιήσετε και τα περισσεύματα αρνιού από άλλο φαγητό και κυρίως από το αρνί που μας περισσεύει το Πάσχα.

Υλικά
  • 2 φύλλα σφολιάτα
  • 400 γρ. αρνάκι (από μπούτι) βρασμένο, ξεκοκαλισμένο
  • 400 γρ. μυζήθρα γλυκιά, τριμμένη με το χέρι
  • 200 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζωμό από το βράσιμο του αρνιού (αν χρησιμοποιήσουμε ψητό αρνί, αντικαθιστούμε με ζωμό λαχανικών)
  • 1 αυγό για τη γέμιση + 1 αυγό για το άλειμμα της πίτας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • κανέλα, σκόνη
  • σουσάμι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Κόβω το κρέας σε μικρά κομματάκια και το πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Σε ένα μπολ ρίχνω τα τυριά και το αυγό και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 2 Αλείφω με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψάκι και στρώνω το ένα φύλλο σφολιάτας. Ρίχνω το κρέας και στρώνω καλά με τα χέρια μου. Πασπαλίζω με το μισό δυόσμο και προσθέτω το κρεατόζουμο. Αδειάζω το μείγμα των τυριών επάνω στο κρέας και πασπαλίζω με τον υπόλοιπο δυόσμο και κανέλα.
  • Βήμα 3 Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και αλείφω με το δεύτερο αυγό. Πασπαλίζω με σουσάμι και χαράζω την πίτα. Ψήνω στο φούρνο στους 180°C, για 1 ώρα.