destination taste!

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ ΜΕ METAXA

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ ΜΕ METAXA

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ ΜΕ METAXA

: 12-15

Τα άγλυκα ψωμιά με σπόρους, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά είναι διαδεδομένα σε κάθε γωνιά τις Ελλάδας, ιδιαίτερα τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, παίζοντας ιδιαίτερο συμβολικό ρόλο. Η προσθήκη του Metaxa με τα μπαχαρικά θα δώσει ξεχωριστή, γιορτινή γεύση στο ψωμί σας.

Υλικά
  • 70 γρ. νωπή μαγιά (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί, χλιαρό
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 150 ml Metaxa, χλιαρό
  • 50 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • το ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, κοπανισμένη
  • 1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών (γαρίφαλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο), σε σκόνη
  • 1 κρόκο αυγού, κατά προτίμηση βιολογικών, ελαφρώς χτυπημένοι, για το άλειμμα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού σουσάμι, για το πασπάλισμα
  • 1 ολόκληρo καρύδι, για το στόλισμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Θρυμματίζω τη μαγιά με το χέρι και τη βάζω σε ένα μέτριο μπολ. Προσθέτω τη μισή ποσότητα από το νερό και 2 κουταλιές από το αλεύρι και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι. Αφήνω κατά μέρος για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει στην επιφάνειά του.
  • Βήμα 2 Σε ένα βαθύ μπολ κοσκινίζω περίπου τα 2/3 από το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτω το αλάτι, το μείγμα της μαγιάς, το υπόλοιπο νερό το κρασί και τα 100 ml Metaxa. Ζυμώνω καλά με τα χέρια, μέχρι να έχω μια λεία, μαλακή και ελαστική ζύμη.
  • Βήμα 3 Εναλλακτικά, ζυμώνω τα υλικά στο μίξερ πάγκου, με το εξάρτημα «γάντζος», για ζύμες.
  • Βήμα 4 Σκεπάζω τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνω σε ένα ζεστό μέρος της κουζίνας, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος της.
  • Βήμα 5 Τότε, προσθέτω το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο Metaxa, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την καρυδόψιχα και το μείγμα μπαχαρικών. Ξαναζυμώνω για λίγα λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν αυτά τα υλικά στη ζύμη, η οποία πρέπει να γίνει λεία και ελαστική. Τη σκεπάζω πάλι με την πετσέτα και την αφήνω σε ζεστό μέρος, για περίπου άλλη μισή ώρα.
  • Βήμα 6 Παίρνω ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο περίπου 40 εκ., και το στρώνω με αντικολλητικό χαρτί. Ξεσκεπάζω τη ζύμη, κόβω με το χέρι 4 μικρά κομματάκια, βάρους περίπου 50 – 60 γρ. το καθένα, και τα αφήνω στην άκρη.
  • Βήμα 7 Αδειάζω την υπόλοιπη ζύμη στο ταψί και τη στρώνω με το χέρι. Παίρνω τα κομματάκια ζύμης που κράτησα στην άκρη, πλάθω το καθένα σε λεπτό, κορδόνι.
  • Βήμα 8 Βάζω τα κορδόνια σταυρωτά στην επιφάνεια της ζύμης, και στο κέντρο τους βάζω ένα μεγάλο καρύδι. Σκεπάζω το ταψί με μια πετσέτα και το αφήνω σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά.
  • Βήμα 9 Προθερμαίνω το φούρνο στου 180ºC . Αλείφω την επιφάνεια του ψωμιού με τον κρόκο, πασπαλίζω με το σουσάμι και το ψήνω για περίπου 1 ώρα.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο