destination taste!

ΤΕΡΙΝΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

ΤΕΡΙΝΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

ΤΕΡΙΝΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

: 4-6
: 30 min
           
: 4 hr

Μια ακόμη εκδοχή της τερίνας γιαουρτιού με τις κατακόκκινες φράουλες να πρωταγωνιστούν. Στη Γαλλία βρίσκω και τις μικρές αγριοφράουλες με το απίστευτο άρωμα. Όταν τις χρησιμοποιώ για αυτή τη τερίνα επιλέγω τις ώριμες και τις μελωμένες για να αποφύγω όσο γίνεται την όξινη επίγευση.

Υλικά
  • Για την τερίνα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) νερό
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 στρογγυλή λεπτή φέτα λεμονιού
  • 3 – 4 κλαράκια φρέσκου δυόσμου ή φρέσκου βασιλικού (αποφύγετε τα ξερά μυρωδικά για τη συνταγή αυτή)
  • 2 κεσεδάκια (400 – 450 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας σας
  • 5 φύλλα ζελατίνης (συνήθως ζυγίζουν 2 γρ. το καθένα, αλλά μπορεί να βρείτε και άλλα γραμμάρια ή μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε και ζελατίνη σε σκόνη –το σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε 10 γρ.)
  • 600 γρ. φράουλες, πλυμένες και καθαρισμένες από το κοτσανάκι τους
  • Για το σερβίρισμα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ανάλατα φιστίκια Αιγίνης ή φουντούκια, χοντροσπασμένα
  • μερικά κλαράκια από φρέσκο δυόσμο ή βασιλικό
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω να βράσει το νερό με τη ζάχαρη και τη φετούλα λεμονιού, μετρώντας περίπου 5 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα πάρει βράση. Τραβάω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω τα κλαράκια δυόσμου ή βασιλικού. Σκεπάζω την κατσαρόλα και την αφήνω κατά μέρος, μέχρι το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς και να αρωματιστεί.
  • Βήμα 2 Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά το γιαούρτι με το μέλι, μέχρι να φτιάξω ένα λείο μείγμα.
  • Βήμα 3 Μουσκεύω τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στύβω καλά με τα χέρια μου και τα βάζω σε ένα μπολάκι, στο οποίο προσθέτω 1/2 φλιτζάνι (100 ml) από το ζεστό σιρόπι της κατσαρόλας, σουρωμένο. Ανακατεύω καλά μέχρι να λιώσει η ζελατίνη και αδειάζω το μείγμα στο μπολ με το γιαούρτι.
  • Βήμα 4 Συναρμολόγηση: Για τις τερίνες χρησιμοποιώ μια ειδική μακρόστενη φόρμα για τερίνα, ελαφρώς μακρύτερη από της αντίστοιχες φόρμες για κέικ, ωστόσο, αν δεν βρείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλή φόρμα για κέικ, όσο πιο μακριά γίνεται.
  • Βήμα 5 Ντύνω το εσωτερικό της φόρμας με ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης, τόσο μεγάλο ώστε να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματα του σκεύους.Βάζω περίπου 10 φράουλες στον πυθμένα της φόρμας, στερεωμένες με το μυτερό τους μέρος προς τα πάνω. Αδειάζω επάνω τους τη μισή ποσότητα του μείγματος γιαουρτιού. Βυθίζω στο μείγμα 6 – 7 φράουλες, αυτή τη φορά με το μυτερό μέρος τους προς τα κάτω και τις σκεπάζω με το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού.
  • Βήμα 6 Σκεπάζω την επιφάνεια της τερίνας με τις άκρες της μεμβράνης που εξέχουν από τη φόρμα και τη βάζω την τερίνα στο ψυγείο, για 3 – 4 ώρες, μέχρι να παγώσει και να σφίξει.
  • Βήμα 7 Βάζω τις υπόλοιπες φράουλες στο μπλέντερ, μαζί με 1/2 φλιτζάνι (100 ml) από το λιγοστό σιρόπι που έχει απομείνει στην κατσαρόλα, σουρωμένο. Δουλεύω καλά τα υλικά για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια λεία σάλτσα.
  • Βήμα 8 Ξεφορμάρω την τερίνα, αναποδογυρίζοντας τη φόρμα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και αφαιρώ τη μεμβράνη. Κόβω την τερίνα σε φέτες, περιχύνω με τη σάλτσα φράουλας και σερβίρω. Σκορπίζω σε κάθε φέτα λίγα χονδροκοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης ή φουντούκια και διακοσμώ με φυλλαράκια δυόσμου ή βασιλικού.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο