destination taste!

ΠΙΤΑ ΚΟΥΡΟΥ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΡΟΚΑ

ΠΙΤΑ ΚΟΥΡΟΥ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΡΟΚΑ

ΠΙΤΑ ΚΟΥΡΟΥ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΡΟΚΑ

: 8-10
: 40 min
: 1 hr

Για να γίνει η ζύμη κουρού πλούσια αλλά και ευχάριστα τριφτή, το βούτυρο πρέπει να είναι κρύο και να το τρίψουμε γρήγορα με τα δάχτυλά μας στο αλεύρι, πριν ζεσταθεί από τη θερμότητα των χεριών μας και λιώσει. Η τεχνική θυμίζει πολύ την παρασκευή ζύμης μπριζέ για τάρτες. Το μείγμα θα μοιάζει με λεπτά ψίχουλα ή με ψιλοτριμμένο τυρί. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο έτοιμα φύλλα ζύμης κουρού που θα βρούμε στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ.

Υλικά
  • Για τη ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 250 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), κρύο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • Για τη γέμιση
  • 500 γρ. ρόκα, χωρίς τα χονδρά κοτσάνια, ψιλοκομμένη (θα μείνουν περίπου 350 – 400 γρ.)
  • 400 γρ. πράσα (μαζί με το πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  • 6 – 7 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
  • 300 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, θρυμματισμένη
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την πίτα
  • 200 ml γάλα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο σε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της γέμισης και τα αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 2 Ζύμη: Βάζω το κοσκινισμένο αλεύρι σε μια λεκανίτσα και προσθέτω το αλάτι, τη ρίγανη και την πάπρικα. Προσθέτω τα κομματάκια βουτύρου και τα τρίβω με τα δάχτυλά μου στο αλεύρι, με έντονες και γρήγορες κινήσεις ώστε να ενωθούν με το αλεύρι και το μείγμα να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα. Προσθέτω το γιαούρτι και το αυγό και συνεχίζω να ζυμώνω καλά τα υλικά με τα χέρια μου για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξω ένα μέτριο ζυμάρι. Το πλάθω σε μπάλα, το τυλίγω με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Βήμα 3 Πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Λαδώνω ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 36 – 38 εκ., ή το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου.
  • Βήμα 4 Ξετυλίγω τη ζύμη και τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης, σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο λίγα εκατοστά μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού (περίπου 40 εκ.). Το στρώνω προσεκτικά το ανοιγμένο φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
  • Βήμα 5 Αδειάζω τη γέμιση στο ταψί. Ανοίγω και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο όση και η διάμετρος του ταψιού και σκεπάζω τη γέμιση. Φέρνω τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και τις στριμώχνω στα τοιχώματα του ταψιού για να σφραγίσω τη γέμιση.
  • Βήμα 6 Χαράζω την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και την περιχύνω με το γάλα και το ελαιόλαδο. Πασπαλίζω με το σουσάμι και βάζω το ταψί στο φούρνο. Ψήνω την πίτα για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και τη σερβίρω χλιαρή ή κρύα.


Dina’s Daily Recipes«Δεματάκια» έκπληξη με λαχανικά, φιρίκι και μπλε τυρί

Dina’s Daily RecipesΜελιτζάνες σαγανάκι με λαδοτύρι Μυτιλήνης