destination taste!

ΜΠΑΚΛΑΒΟΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

ΜΠΑΚΛΑΒΟΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

ΜΠΑΚΛΑΒΟΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

: 8-10
: 30 min
: 45 min

Δεν είναι μπακλαβάς, δεν είναι γαλατόπιτα… είναι ένας υπέροχος συνδυασμός και των δύο γλυκών μαζί. Δοκιμάστε το και θα ξετρελαθείτε…

Υλικά
  • 6 φύλλα κρούστας
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαργαρίνη, λιωμένη
  • Για το μίγμα μπακλαβά
  • ½ φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, τριμμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα, τριμμένη
  • 3 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρντισμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 1 πρέζα γαρίφαλο, σκόνη
  • Για την κρέμα
  • 6 φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 2 κουτ. σούπας μαργαρίνη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • Για την επιφάνεια
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • ½ φλιτζ. τσαγιού γάλα εβαπορέ
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα και προσθέτω τη ζάχαρη και τη μαργαρίνη. Ανακατεύω και ρίχνω σιγά το σιμιγδάλι ενώ ανακατεύω συνεχώς για να μην σβολιάσει η κρέμα. Μόλις η κρέμα δέσει την αποσύρω από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει. Χτυπάω τα αυγά, τα προσθέτω στη κρέμα και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 3 Για το μίγμα μπακλαβά: Σε ένα μπολ ενώνουμε την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, το σουσάμι, την κανέλα και το γαρίφαλο.
  • Βήμα 4 Βουτυρώνω ένα ταψάκι 32 εκ. και στρώνω ένα φύλλο κρούστας φροντίζωντας να εξέχει λίγο από τα τοιχώματα του ταψιού. Το βουτυρώνω και το πασπαλίζω με λίγο από το μίγμα μπακλαβά. Συνεχίζω έτσι μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και το μίγμα μπακλαβά.
  • Βήμα 5 Ρίχνω πάνω την κρύα κρέμα και την απλώνω με τη ράχη ενός κουταλιού. Τα φύλλα που εξέχουν τα τυλίγω σε ρολό πάνω από τη γέμιση.
  • Βήμα 6 Για την επιφάνεια: Χτυπάω το αυγό με το γάλα εβαπορέ και το ρίχνουμε πάνω στη κρέμα. Πασπαλίζω με την καστανή ζάχαρη και κανέλα. Ψήνω για 45 λεπτά περίπου μέχρι να καραμελώσει η επιφάνεια και να ψηθούν τα φύλλα.
  • Βήμα 7 Αποσύρω από το φούρνο και αφήνω το γλυκό να κρύωσει για λίγο. Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.