destination taste!

ΛΑΛΑΓΓΙΑ

ΛΑΛΑΓΓΙΑ

ΛΑΛΑΓΓΙΑ

: 60
: 10 min
: 40 min

Είδος τηγανίτας που τηγανίζεται σε παρθένο ελαιόλαδο. Παρασκευάζεται σε μεγάλες ποσότητες τις γιορτές και κυρίως τα Χριστούγεννα.

Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορείτε τη μισή ποσότητα να την αντικαταστήσετε με αλεύρι ολικής άλεσης που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες)
  • 1 φακελάκι (7 – 9 γρ.) ξηρή μαγιά
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 4 κουτ. σούπας σουσάμι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλο, σκόνη
  • χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί)
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω το αλεύρι σε μια μεγάλη, βαθιά λεκάνη και κάνω μια λακουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνω το ελαιόλαδο και με τα χέρια μου, αρχίζω να τρίβω το αλεύρι μέχρι να βραχεί όλο από το λάδι.
  • Βήμα 2 Προσθέτω τα μπαχαρικά, το σουσάμι, το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύω. Αρχίζω να ρίχνω λίγο λίγο χλιαρό νερό, ανακατεύοντας μέχρι να φτιάξω μια μαλακή ζύμη (σαν του ψωμιού). Σκεπάζω τη λεκάνη με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει.
  • Βήμα 3 Όταν διπλασιαστεί ο όγκος, ξεσκεπάζω τη λεκάνη, και κόβω μικρά κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού. Τα πλάθω σε μακρόστενα κορδόνια.
  • Βήμα 4 Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ρίχνω άφθονο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Παίρνω ένα ένα τα κορδονάκια ζύμης, τα τυλίγω σε σπιράλ και τα ρίχνω στην κατσαρόλα να τηγανιστούν και να ροδίσουν σε όλες τις μεριές.
  • Βήμα 5 Τα αποσύρω, και τα ρίχνω σε λεκάνη στρωμένη με απορροφητικό χαρτί. Σερβίρονται σκέτα ή με ζάχαρη κανέλα ή μέλι ή ακόμα και με τυρί φέτα.


Dina’s Daily Recipes«Δεματάκια» με λαχανικά, φιρίκι και μπλε τυρί

Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό