destination taste!

ΤΡΑΓΑΝΑ ΦΥΛΛΑ ΚΡΟΥΣΤΑΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ, ΣΟΣ ΓΡΕΝΑΔΙΝΗΣ ΚΑΙ ΛΙΩΜΕΝΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΡΑΓΑΝΑ ΦΥΛΛΑ ΚΡΟΥΣΤΑΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ, ΣΟΣ ΓΡΕΝΑΔΙΝΗΣ ΚΑΙ ΛΙΩΜΕΝΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΡΑΓΑΝΑ ΦΥΛΛΑ ΚΡΟΥΣΤΑΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ, ΣΟΣ ΓΡΕΝΑΔΙΝΗΣ ΚΑΙ ΛΙΩΜΕΝΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

: 4
: 10 min
: 25 min

Ένα ανάλαφρο «μιλφέιγ» με το ρόδι να κυριαρχεί. Τέλειο επιδόρπιο για ένα επίσημο γεύμα.

Υλικά
  • Για τα φύλλα κρούστας
  • 4 φύλλα κρούστας
  • 30 γρ. βούτυρο, λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • ½ φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, ψιλοκοπανισμένη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • Για την κρέμα ροδιού
  • 3 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 λοβός βανίλιας (ή 1 κουτάκι βανίλια σε σκόνη)
  • 120 ml (περίπου ¾ φλιτζ.) γάλα
  • 120 ml (περίπου ¾ φλιτζ.) κρέμα γάλακτος
  • Για το σερβίρισμα
  • 125 γρ.(1 πλάκα) κουβερτούρα 55% κακάο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού έτοιμο σιρόπι γρεναδίνης (θα το βρείτε σε όλες τις κάβες και σε ορισμένα καλά ντελί και σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • σπόροι από 1 ώριμο ρόδι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τα φύλλα κρούστας: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ελαφρώς ένα μέτριο ταψάκι. Απλώνω το ένα φύλλο κρούστας σε μια επίπεδη επιφάνεια και το αλείφω με λίγο από το λιωμένο βούτυρο. Το πασπαλίζω με λίγη καρυδόψιχα και κανέλα. Από πάνω στρώνω με τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα τρία φύλλα κρούστας, ώστε να εφαρμόζουν ακριβώς στο πρώτο, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζοντας με καρυδόψιχα και κανέλα. Στη συνέχεια, με ένα στρογγυλό κουπ πατ μέτριου μεγέθους κόβω 8 δίσκους από το τετραπλό φύλλο (εναλλακτικά τους κόβω με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια, έχοντας σαν οδηγό ένα πιατάκι του καφέ). Μεταφέρω τους δίσκους στο ταψάκι και τους ψήνω για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να γίνουν τραγανοί. Τους αφήνω να κρυώσουν.
  • Βήμα 2 Για την κρέμα: Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να ετοιμάσω ένα μείγμα ανοιχτόχρωμο και αφράτο. Προσθέτω το αλεύρι, πάντα χτυπώντας με το μίξερ, μέχρι να ενωθεί με το μείγμα.
  • Βήμα 3 Χαράζω το λοβό της βανίλιας κατά μήκος και, με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού, παίρνω τα μαύρα σποράκια. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τα σποράκια της βανίλιας (ή τη σκόνη βανίλιας), χωρίς να αφήσω το μείγμα να πάρει βράση. Αδειάζω αργά το μείγμα αυτό στο μπολ με τους χτυπημένους κρόκους, ανακατεύοντας καλά, μέχρι να φτιάξω ένα λείο μείγμα. Το αδειάζω ξανά στο κατσαρολάκι και το ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να δέσει. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, αδειάζω την κρέμα σε ένα μπολ (ώστε να μην πήξουν τα αυγά από το καυτό σκεύος) και καλύπτω την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς τη στην επιφάνειά της, για να μην κάνει κρούστα. Την αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Βήμα 4 Για τη συναρμολόγηση και το σερβίρισμα: Σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα μπολ τοποθετημένο πάνω από μια κατσαρόλα στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό), λιώνω την κουβερτούρα με το βούτυρο, μέχρι να φτιάξω ένα λείο, βελούδινο και ελαφρώς ρευστό μείγμα.
  • Βήμα 5 Σε ένα μπρίκι ζεσταίνω το σιρόπι γρεναδίνης σε μέτρια φωτιά, για μερικά λεπτά, μέχρι να δέσει. Το αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 6 Παίρνω έναν από τους τραγανούς τετραπλούς δίσκους ζύμης και τον βάζω σε ένα πιάτο. Απλώνω πάνω του μια καλή δόση κρέμας και σκεπάζω με άλλον ένα δίσκο ζύμης, τον οποίο καλύπτω με μια καλή δόση κρέμας. Περιχύνω με λίγο από το δεμένο σιρόπι γρεναδίνης και λίγη από τη λιωμένη κουβερτούρα, σκορπίζω σπόρους ροδιού και σερβίρω.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο