destination taste!

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ

: 4
: 15 min
: 1 hr 30 min

Ένα τόσο γιορτινό φαγητό χρειάζεται ένα δυνατό, κόκκινο κρασί που θα το αναδείξει.

Υλικά
  • 1 κιλό μοσχάρι από κιλότο, κομμένο σε μέτρια κομμάτια των 3 - 4 εκ.
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • 300 γρ. κάστανα καθαρισμένα ωμά
  • 100 γρ. βερύκοκα ξερά
  • 100 γρ. σύκα ξερά
  • 1 κουτ. γλυκού ολόκληροι σπόροι από μαύρο πιπέρι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Πλένω και σκουπίζω πολύ καλά τα κομμάτια του κρέατος. Τα αλατοπιπερώνω.
  • Βήμα 2 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζω τα κομμάτια του κρέατος, σε μονή στρώση. Τα σοτάρω για 3 – 4 λεπτά, χωρίς να τα γυρίσω, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά. Τα γυρίζω και τα σοτάρω για άλλα 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά.
  • Βήμα 3 Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο, πασπαλίζω με το αλεύρι και συνεχίζω το σοτάρισμα για 1 – 2 λεπτά ακόμα, μέχρι το κρεμμύδι να μαραθεί και να κολλήσει το αλεύρι στον πάτο της κατσαρόλας. Ανακατεύω τακτικά.
  • Βήμα 4 Σβήνω με το κρασί, αφήνω για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω τις κομμένες ντομάτες, τα κάστανα, τους σπόρους πιπεριού, την κανέλα, τη δάφνη και αλάτι και ανακατεύω.
  • Βήμα 5 Προσθέτω όσο ζεστό νερό χρειαστεί ώστε τα κομμάτια του κρέατος να καλυφθούν κατά τα 3/4 και ξύνω τον πάτο της κατσαρόλας με μια ξύλινη κουτάλα για να διαλυθούν τα καμένα υπολείμματα αλευριού και να ενωθούν με σάλτσα.
  • Βήμα 6 Αφήνω να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για περίπου 1½ ώρα (ή περισσότερο, αν χρειαστεί), μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά και να μελώσει η σάλτσα του. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο νερό στη διάρκεια του μαγειρέματος.
  • Βήμα 7 Δέκα λεπτά πριν τελειώσει ο χρόνος βρασμού, προσθέτω τα ξερά βερύκοκα και σύκα και συνεχίζω μέχρι να μελώσει η σάλτσα.


Dina’s Daily RecipesΒασική ζύμη τάρτας

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια