destination taste!

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

: 6
: 20 min
: 45 min

Μη γεμίζετε μέχρι πάνω τα καλαμάρια με τη γέμιση, γιατί όταν ψηθεί το πλιγούρι θα ξεχειλίσει από τα καλαμάρια.

Υλικά
  • 350 γρ. πλιγούρι
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. ελιές Καλαμών, ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (και το φύλλωμα)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κονσέρβες με ολόκληρα ντοματάκια
  • 200 ml λευκό κρασί ξηρό
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας κάπαρη ξεπλυμένη
  • 50 ml ελαιόλαδο + 30 ml επιπλέον
  • 30 ml βαλσαμικό ξύδι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Καθαρίζω τα καλαμάρια. Κόβω το κεφάλι και τα πλοκάμια. Αφαιρώ τα εντόσθια, το στόμα και τα μάτια. Βγάζω και πετάω το μαλακό κόκαλο από το εσωτερικό του σώματος του καλαμαριού. Πλένω το σώμα και τα πλοκάμια καλά. Ψιλοκόβω τα πλοκάμια και τα κρατάω στην άκρη. Τα αφήνω να στραγγίξουν, όπως και το σώμα.
  • Βήμα 2 Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω τα 50 ml ελαιόλαδο και σοτάρω τα κομμένα πλοκάμι σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρω. Ρίχνω 3 φλιτζάνια νερό, αφήνω να πάρει βράση και κατόπιν χαμηλώνω τη φωτιά. Προσθέτω το πλιγούρι και τις ελιές. Νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι και κόλιανδρο.
  • Βήμα 3 Σιγοβράζω μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι και να απορροφήσει το υγρό του (περίπου 15 λεπτά). Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τον άνηθο, ανακατεύω και αφήνω το μίγμα να κρυώσει ελαφρώς. Γεμίζω τα καλαμάρια με το μίγμα του πλιγουριού και τα κλείνω με οδοντογλυφίδες.
  • Βήμα 4 Σε ένα βαθύ σκεύος ενώνω τα ντοματάκια κομματιασμένα, το ζουμί τους, τη ζάχαρη, το κρασί, τη δάφνη, τα 30 ml ελαιόλαδο και την κάπαρη. Ανακατεύω και αλατοπιπερώνω.
  • Βήμα 5 Στρώνω τα καλαμαράκια σε ταψάκι και περιχύνω με το μίγμα της ντομάτας. Σκεπάζω το ταψάκι με αλουμινόχαρτο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C βαθμούς για 30 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και αφήνω τα καλαμαράκια να πάρουν χρώμα για 10 λεπτά.


Dina’s Daily RecipesΚουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης & κράνμπερις

Dina’s Daily RecipesΒασιλόπιτα με πετιμέζι