destination taste!

ΤΑΡΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΤΑΡΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΤΑΡΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

: 6-8
: 40 min
: 30 min
           
: 1 hr

Τραγανή βάση, με «τρυφερή» κρέμα αλλά και την γλύκα των κόκκινων φρούτων. Το τριμμένο μήλο είναι η κρυφή έκπληξη αφού κανείς δεν μπορεί να το δει… Μόλις όμως τη δοκιμάσει θα απογειωθεί…

Υλικά
  • Για την ζύμη
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για τo άνοιγμα
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 25 γρ. σκόνη αμυγδάλου
  • ελάχιστο αλάτι
  • 120 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια + λίγο επιπλέον, λιωμένο, για το άλειμμα της φόρμας
  • 1 αυγό
  • Για την κρέμα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200 ml γάλα
  • 100 γρ. σκόνη αμυγδάλου
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • 80 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ αμύγδαλο (Αμαρέτο)
  • 1 μεγάλο μήλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 150 γρ. κόκκινα φρούτα, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • Για το κραμπλ
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αμύγδαλα, τριμμένα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη ζύμη: Βάζω σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, τη σκόνη αμυγδάλου και ελάχιστο αλάτι και ανακατεύω. Ρίχνω μέσα και τα κομματάκια βουτύρου και αρχίζω να τα τρίβω με τα δάχτυλά μου στο μείγμα του αλευριού, μέχρι τα κομματάκια να λιώσουν και το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Σε ένα μπολάκι χτυπάω το αυγό με 2 κουταλιές κρύο νερό και τα ρίχνω στο ψιχουλιαστό μείγμα. Ανακατεύω με τα χέρια μου γρήγορα), μέχρι το μείγμα να γίνει ζύμη. Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Βήμα 2 Για την κρέμα: Κρατάω ½ φλιτζάνι από το γάλα και βάζω το υπόλοιπο σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτω την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και την σκόνη αμυγδάλου. Βάζω στη φωτιά και αφήνω να πάρουν βράση τα υλικά και να λιώσει η ζάχαρη. Στο γάλα που έχω κρατήσει ρίχνω το κορν φλάουρ και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί. Αδειάζω το μίγμα στο κατσαρολάκι με τα γάλατα και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια δεμένη κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το λικέρ. Ανακατεύω καλά και σκεπάζω με μεμβράνη (να εφάπτετε στην επιφάνεια της κρέμας). Αφήνω την κρέμα να κρυώσει.
  • Βήμα 3 Για το κραμπλ: Βάζω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύω με ένα κουτάλι μέχρι να δημιουργηθούν χοντρά ψίχουλα.
  • Βήμα 4 Για την τάρτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C.
    Bγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, την αφήνω για 5 λεπτά να μαλακώσει ελαφρώς και την ανοίγω με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο στρογγυλό, με πάχος 1/2 εκ. και διάμετρο περίπου 30 εκ. Βουτυρώνω μια ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκ. και στρώνω εκεί το φύλλο της ζύμης, εφαρμόζοντάς το καλά και στα τοιχώματα. Τρυπάω τη ζύμη με ένα πιρούνι, σε πολλά σημεία, στρώνω πάνω στη ζύμη ένα κομμάτι λαδόκολλας, αδειάζω εκεί μια-δυο χούφτες όσπρια (φακές ή ρεβίθια) και την ψήνω για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει πολύ ελαφρά. Βγάζω τη μεμβράνη από την κρέμα και προσθέτω το τριμμένο μήλο. Αφρατεύω την κρέμα με το σύρμα.
  • Βήμα 5 Βγάζω την άδεια τάρτα από το φούρνο, αφαιρώ τη λαδόκολλα με τα όσπρια, αδειάζω την κρέμα αμυγδάλου και σκορπίζω τα κόκκινα φρούτα. Πασπαλίζω με το κράμπλ και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
  • Βήμα 6 Αποσύρω από το φούρνο, την αφήνω να κρυώσει και την σερβίρω πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο