Κέικ με πράσινο τσάι και σάλτσα ανγκλέζ (anglaise)
Υλικά
Για το κέικ
Για την κρέμα ανγκλέζ
Εκτέλεση
Για το κέικ
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνω ελαφρώς μια μέτρια μακρόστενη φόρμα για κέικ (ή ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 εκ.).
-
Τρίβω τα φύλλα τσαγιού με τα δάχτυλά μου μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη και τη ρίχνω σε ένα μπολ. Προσθέτω το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω καλά.
-
Χτυπάω στο μίξερ, με το εξάρτημα «φτερό», το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Τέλος, ρίχνω σταδιακά το μείγμα αλευριού και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να φτιάξω ένα πυκνό, ενιαίο μείγμα. Το αδειάζω στη φόρμα (ή στο ταψάκι) και το ψήνω για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω για 5 λεπτά στη φόρμα του. Ση συνέχεια το ξεφορμάρω με προσοχή και το αφήνω να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα.
Για τη σάλτσα ανγκλέζ
-
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Χαράζω τους λοβούς βανίλιας κατά μήκος στη μέση και με τη λάμα ενός μαχαιριού ξύνω τα σποράκια τους. Τα ρίχνω στο κατσαρολάκι, μαζί με τους ανοιγμένους λοβούς (ή ρίχνω τη σκόνη βανίλιας) και ζεσταίνω το μείγμα μέχρι να είναι έτοιμο να κοχλάσει. Τότε το τραβάω από τη φωτιά, αφήνω το μείγμα για 5 - 6 λεπτά για να αρωματιστεί από τη βανίλια και το σουρώνω.
-
Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο, αφράτο μείγμα. Προσθέτω σταδιακά το καυτό μείγμα του κατσαρολιού, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι να δύο μείγματα να ενωθούν καλά.
-
Ξαναβάζω το κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας και ζεσταίνω την κρέμα σε πολύ χαμηλή φωτιά, για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η κρέμα να δέσει τόσο, ώστε να καλύπτει ομοιόμορφα το πίσω μέρος της κουτάλας με ένα σχετικά παχύ στρώμα. Την αδειάζω σε ένα μεταλλικό μπολ για να σταματήσει ο βρασμός της και την αφήνω να κρυώσει καλά.
User Reviews
Exciting!