destination taste!

ΚΕΪΚ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΡΕΜΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

ΚΕΪΚ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΡΕΜΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

ΚΕΪΚ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΡΕΜΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

: 6-8
: 30 min
: 40 min
           
: 1 hr

Αντί για ζάχαρη άχνη, μπορούμε να σερβίρουμε το κέικ με σάλτσα φράουλας που θα ετοιμάσουμε ως εξής: Πολτοποιούμε καλά στο μπλέντερ 350 γρ. φρέσκες φράουλες, καθαρισμένες και πλυμένες, μέχρι να φτιάξουμε πουρέ. Τον πιέζουμε καλά από μια λεπτή σήτα για να απομακρύνουμε τα σποράκια και βάζουμε τον λείο πολτό σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε 40 γρ. ζάχαρη άχνη, 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας και 50 ml νερό και ζεσταίνουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Την αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε κάθε φέτα κέικ που θα κόψουμε.

Υλικά
  • Για το κέικ
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 40 γρ. αμυγδαλόσκονη (τη βρίσκουμε σε σούπερ μάρκετ, σε σακουλάκια)
  • ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
  • Για την κρέμα φράουλας
  • 150 γρ. ώριμες φράουλες, καθαρισμένες, πλυμένες και ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. τυρί κρέμα, με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κουτ. σούπας λικέρ φράουλας (προαιρετικά)
  • 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα φράουλα, κατά προτίμηση σπιτική
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Κρέμα φράουλας: Βάζω στον κάδο του μίξερ (όχι του μπλέντερ) τις μισές φράουλες, το τυρί, το λικέρ (αν το χρησιμοποιήσω) και τη μαρμελάδα και δουλεύω καλά τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να φτιάξω μια πυκνή κρέμα -δεν είναι απαραίτητο να λιώσουν τελείως οι φράουλες. Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτω τις υπόλοιπες φράουλες και ανακατεύω με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα. Σκεπάζω την κρέμα και την αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει λίγο.
  • Βήμα 2 Κέικ: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνω ελάχιστα ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 22 εκ. (ή μια μέτρια μακρόστενη φόρμα για κέικ).
  • Βήμα 3 Χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχόχρωμο και αφράτο μείγμα. Προσθέτω λίγο-λίγο το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την αμυγδαλόσκονη και δουλεύω λίγο ακόμα τα υλικά μέχρι να ενωθούν καλά.
  • Βήμα 4 Αδειάζω το μείγμα στο ταψάκι (ή τη φόρμα), το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω το κέικ για 35 – 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει. Δοκιμάζω αν είναι έτοιμο βυθίζοντας στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού: πρέπει να βγει καθαρή, χωρίς υπολείμματα.
  • Βήμα 5 Αφήνω το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά και το ξεφορμάρω σε μια σχάρα, όπου το αφήνω να κρυώσει τελείως. Με ένα μεγάλο μαχαίρι το κόβω οριζοντίως σε δύο δίσκους με ίδιο πάχος (με τον ίδιο τρόπο το κόβω αν το ψήσω στη μακρόστενη φόρμα, φτιάχνοντας όμως τώρα δύο παραλληλόγραμμα κομμάτια, πάλι με ίδιο πάχος).
  • Βήμα 6 Βάζω το ένα κομμάτι κέικ σε μια πιατέλα, με την κομμένη πλευρά του προς τα πάνω. Απλώνω εκεί την κρέμα φράουλας και σκεπάζω με το δεύτερο κομμάτι κέικ, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, πιέζοντας ελαφρώς το κομμάτι αυτό για να κολλήσει στην κρέμα. Πασπαλίζω γενναιόδωρα το κέικ με ζάχαρη άχνη και το κόβω σε τρίγωνα κομμάτια (ή σε φέτες).


Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια