destination taste!

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΗ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΗ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΗ

: 10-12
: 30 min
: 1 hr
           
: 1 hr

Βασιλόπιτα με… τυρί; Κι όμως! Η ποντιακή βασιλόπιτα περιέχει μια γενναία ποσότητα ανάλατου τυριού, ανακατεμένου με άχνη και κανέλα και θυμίζει λιγάκι τη γέμιση από τα κρητικά καλιτσούνια ή λυχναράκια. Γίνεται τόσο αφράτη και μεστή που αξίζει να την δοκιμάσετε, όχι μόνο για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, αλλά και σαν ξεχωριστό και ιδιαίτερο κέικ!

Υλικά
  • 70 γρ. νωπή μαγιά (από το φούρνο της γειτονιάς ή από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ όπου πωλείται σε μικρά κυβάκια βάρους 25 – 26 γρ.)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένη
  • 3 αυγά + 1 κρόκος αυγού, όλα βιολογικά
  • μια πρέζα αλάτι
  • 500 γρ. μυζήθρα ανάλατη
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • σουσάμι, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μπολάκι βάζω τη νωπή μαγιά και την κομματιάζω με ένα πιρούνι. Προσθέτω το χλιαρό γάλα και ανακατεύω καλά. Αφήνω το μείγμα για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
  • Βήμα 2 Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω το γάλα με τη διαλυμένη μαγιά, το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά και μια πρέζα αλάτι. Προσθέτω και λιγάκι χλιαρό νερό και αρχίζω να ζυμώνω με τα χέρια μου, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη αρκετά μαλακή και εύπλαστη. Σκεπάζω τη λεκάνη και την αφήνω κατά μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Βήμα 3 Τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη.
  • Βήμα 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 – 32 εκ.
  • Βήμα 5 Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα τη μυζήθρα με την άχνη και την κανέλα μέχρι το μείγμα να γίνει αρκετά λείο και αφράτο.
  • Βήμα 6 Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης μέχρι να αποκτήσει διάμετρο 32 – 34 εκ., δηλαδή όση και η διάμετρος του ταψιού. Μπήγω μέσα και το «φλουρί», τυλιγμένο σε ένα κομματάκι αλουμινόχαρτο.
  • Βήμα 7 Εφαρμόζω προσεκτικά τη ζύμη στο βουτυρωμένο ταψί και από πάνω απλώνω το μείγμα του τυριού. Ανοίγω και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε παχύ δίσκο με την ίδια διάμετρο και καλύπτω τη γέμιση.
  • Βήμα 8 Χαράζω ελαφρώς το πάνω φύλλο φτιάχνοντας το σχήμα του σταυρού. Σε ένα μπολάκι χτυπάω τον κρόκο με 2 κουτ. σούπας νερό και αλείφω την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζω με το σουσάμι και την ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο