destination taste!

ΠΑΒΛΟΒΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

ΠΑΒΛΟΒΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

ΠΑΒΛΟΒΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

: 6-8
: 1 hr
: 40 min

Αμαρτωλό γλυκό που το καλοκαίρι με τα φρέσκα σύκα γίνεται ονειρεμένο. Η σοκολατένια βάση είναι πολύ διαφορετική από τις γνωστές μαρέγκες αλλά και η κρέμα φουντουκιού είναι υπέροχη.

Υλικά
  • Για την βάση
  • 120 γρ. πούδρα φουντουκιού
  • 4 ασπράδια από μεγάλα αυγά
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. κουβερτούρα με 52% κακάο, τριμμένη
  • 100 γρ. μπισκότα βουτύρου, τριμμένα σκόνη
  • Για την κρέμα φουντουκιού
  • 250 γρ. γάλα
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 3 κρόκους αυγών
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • 90 γρ. βούτυρο, παγωμένο
  • 90 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 γρ. πάστα φουντουκιού (θα την βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή deli)
  • Για τη διακόσμηση
  • 50 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια
  • 10-12 σύκα, πλυμένα και κομμένα στα 4
  • τριμμένη σοκολάτα
  • σιρόπι σοκολάτας
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για την βάση: Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C. Σχεδιάζω με μολύβι έναν κύκλο με διάμετρο 22 εκ., επάνω σε αντικολλητικό χαρτί και βάζω το χαρτί μέσα στη λαμαρίνα.
  • Βήμα 2 Βάζω τα ασπράδια με 55 γρ. από την ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθούν απαλές κορυφές μαρέγκας. Προσθέτω την υπόλοιπη ζάχαρη πασπαλιστά, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα της μαρέγκας μέχρι να τελειώσει όλη η ζάχαρη και να ενσωματωθεί πλήρως.
  • Βήμα 3 Μεταφέρω τη μαρέγκα σε ένα μεταλλικό μπολ και προσθέτω την πούδρα φουντουκιού, την τριμμένη σοκολάτα και τα μπισκότα. Ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ και μόλις ενωθούν τα υλικά αδειάζω την μαρέγκα επάνω στο κέντρο του κύκλου που έχω σχεδιάσει. Με μια σπάτουλα απλώνω την μαρέγκα μέχρι να καλύψω όλο τον κύκλο (δεν χρειάζεται να είναι τέλεια απλωμένο). Ψήνω στο φούρνο για 40 λεπτά.
  • Βήμα 4 Βγάζω τη λαμαρίνα από το φούρνο και μεταφέρω τη βάση σε σχάρα για να κρυώσει.
  • Βήμα 5 Για την κρέμα: Σε ένα μεταλλικό μπολ, χτυπάω με το σύρμα τους κρόκους, τη μισή ζάχαρη (20 γρ.) και το κορν φλάουρ και τα αφήνω στην άκρη.
  • Βήμα 6 Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζω τον λοβό βανίλιας και «ξύνω τα σποράκια». Ρίχνω το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέτω την υπόλοιπη ζάχαρη, τα σποράκια και τα ξυλάκια της βανίλιας. Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνω να πάρει μια βράση.
  • Βήμα 7 Βάζω ένα σουρωτήρι στο μπολ με τους χτυπημένους κρόκους και ρίχνω το 1/3 της ποσότητας του ζεστού γάλακτος. Ανακατεύω γρήγορα και μόλις ενσωματωθεί προσθέτω άλλο 1/3 γάλακτος. Συνεχίζω το ανακάτεμα και προσθέτω την τελευταία δόση γάλακτος και ανακατεύω καλά. Αδειάζω το μείγμα στην κατσαρόλα που έβρασα το γάλα και την βάζω πάλι στη φωτιά. Ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω το παγωμένο βούτυρο και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με την κρέμα.
  • Βήμα 8 Αδειάζω την κρέμα σε ένα πιρέξ, σκεπάζω με μεμβράνη (να εφάπτετε επάνω στην κρέμα) και την αφήνω να κρυώσει στο ψυγείο.
  • Βήμα 9 Βγάζω την κρέμα από το ψυγείο και την αδειάζω σε ένα μπολ. Χτυπάω με το σύρμα για να αφρατέψει και προσθέτω την πάστα φουντουκιού και το μαλακωμένο βούτυρο χτυπώντας συνεχώς μέχρι να ενωθούν καλά και να γίνει αφράτη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και με το μίξερ χειρός.
  • Βήμα 10 Συναρμολόγηση: Αδειάζω την κρέμα επάνω στην κρύα, σοκολατένια βάση και απλώνω με ένα κουτάλι. Σκορπίζω τα σύκα, τα φουντούκια και το ξύσμα σοκολάτας. Ραντίζω με λίγο σιρόπι σοκολάτας και σερβίρω.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο