ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ
: 8-10
: 15 min
: 30 min
Προτιμήστε τα μαύρα, βασιλικά σύκα που είναι πιο γλυκά. Τον Αύγουστο είναι στα φόρτε τους.
Υλικά
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο Lurpak, λιωμένο + και λίγο επιπλέον για τη φόρμα
- 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα ωμά (όχι ασπρισμένα)
- ¼ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη + 2 κουτ. σούπας για το πασπάλισμα
- ¼ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
- 3 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- ½ κουτ. γλυκού άρωμα αμυγδάλου, υγρό
- 1 πρέζα αλάτι
- 8-10 φρέσκα σύκα, πλυμένα
Διαδικασία
- Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C. Βουτυρώνω ελαφρά ένα τσέρκι ή ταψάκι 22 εκ.
- Βήμα 2 Βάζω στο μούλτι τα αμύγδαλα και το ¼ φλιτζάνι ζάχαρη και θρυμματίζω μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Βήμα 3 Αδειάζω την αμυγδαλόσκονη σε ένα μπολ και προσθέτω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Ανακατεύω καλά.
- Βήμα 4 Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το μέλι και το άρωμα αμυγδάλου. Προσθέτω τα στερεά υλικά και ανακατεύω καλά.
- Βήμα 5 Αδειάζω το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψάκι και κουνάω δυνατά για να απλώσει ισόποσα. Μισοβυθίζω τα κομμένα σύκα και πασπαλίζω με τις 2 κουταλιές ζάχαρη.
- Βήμα 6 Ψήνω το κέικ για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Δοκιμάζω με ένα μαχαίρι και αν δω ότι βγαίνει στεγνό, αποσύρω από το φούρνο.
- Βήμα 7 Αφήνω το κέικ να κρυώσει και κόβω σε τρίγωνα κομμάτια. Αν θέλω, σερβίρω με λίγο παγωτό βανίλια.