προορισμός…γεύση!

Ήρθε η ώρα να σας μιλήσω για την αγαπημένη μου Πάργα… αφού το dinanikolaou.gr βρέθηκε εκεί και αναζήτησε τα καλύτερα εστιατόρια, καφέ και παραλίες. Δεν νομίζω να χρειάζεται κάτι άλλο όταν πάμε διακοπές…
Αν δεν έχετε καταφέρει ακόμα, να πάτε στη Πάργα, σας προκαλώ να το κάνετε… Με το που φτάνεις εκεί νιώθεις πως βρίσκεσαι σε νησί. Το τοπίο απερίγραπτο, τόσο μαγικό, με τα ψηλά δέντρα (ελιές), τα γαλάζια νερά και το ωραίο φαγητό, είναι ο απόλυτος προορισμός για ήρεμες, μαγικές διακοπές!
Η Πάργα είναι το τέλειο μέρος για κάθε ηλικία, και καλύπτει τα γούστα όλων.
Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά επί του γήλοφου Πεζόβολος σε υψόμετρο 139 μ. και εκτίνετε έως τα παράλια του Ιόνιου Πελάγους.
Αποτελεί το πιο πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της περιοχής. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν οι παραλίες Κρυονέρι, Πίσω Κρυονέρι (εντός του οικισμού της Πάργας), ο Βάλτος και το Σαρακήνικο στα δυτικά, ο Λίχνος και ο Αϊ Γιαννάκης στα ανατολικά. Απέναντι, από την πόλη υπάρχει το γραφικό Νησί της Παναγιάς, στο οποίο είναι κτισμένη η εκκλησία καθώς και μεσαιωνικά ενετικά και γαλλικά κτίσματα. Αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ηπείρου.
Κάνοντας τη βόλτα μου στο λιμάνι και χαζεύοντας αυτά τα τόσα παραδοσιακά σπίτια με την μεγάλη ιστορία, μου θύμισαν πίνακα ζωγραφικής. Το ενδιαφέρον μου κέντρισε το μαγαζί της κα. Παρασκευής Στράτου. Μια δυναμική γυναίκα που κατάφερε να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα! Στο καφέ που διατηρεί στο κέντρο της Πάργας, το Terra Bar Sweets & More βρήκα παραδοσιακά και πάνω απ’ όλα σπιτικά γλυκά αφού κάθε μέρα από τις 6 πρωί τα ετοιμάζει όλα μόνη της. Από την συζήτηση μαζί της, έμαθα ότι τελείωσε μια από τις πιο καλές σχολές ζαχαροπλαστικής στην Αθήνα. Επέστρεψε στην Πάργα και εδώ και 10 χρόνια, μαγεύει κάθε τουρίστα και Έλληνα με τη σπεσιαλιτέ της. Το εκμέκ καρυδόπιτα… Μια συνταγή 100% Παργινή.
Μου αρέσουν οι δυναμικές γυναίκες, όπως είναι η  Παρασκευή, που με μεράκι, αγάπη και λαχτάρα φτιάχνει τα γλυκά της κάθε μέρα, σα να είναι η πρώτη φορά. Επιλέγει πάντα αγνά υλικά από τα Ιωάννινα και τη Πρέβεζα και καθημερινά ψάχνει για το καλύτερο. Και αυτό ο κόσμος το έχει καταλάβει και δεν διστάζουν να της δίνουν παραγγελίες για τούρτες γενεθλίων ή ακόμα για βάφτιση ή γάμο. Μόλις μπείτε στο μαγαζί θα τα βρείτε όλα εκεί.
Στην ονειρεμένη βιτρίνα (έτσι την ονόμασα) δεν χρειάζεται να είσαι ζαχαροπλάστης για να καταλάβεις πόσο φρέσκα γλυκά είναι. Δοκίμασα τη δική της Κοπενχάγη (ένα σιροπιαστό γλυκό με αμύγδαλο) και το βρήκα μοναδικό. Το όνομα στο συγκεκριμένο γλυκό, δόθηκε προς τιμήν του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Α. Πάντως η κα. Παρασκευή τη φτιάχνει διαφορετικά και μόνο για το dinanikolaou.gr μας έδωσε τη συνταγή.
Όπως μου είπε, τα γλυκά της αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Λουκουμάδες, βάφλες, μιλφέιγ, ζεστό κιουνεφέ, χαλβά με διάφορες γεύσεις, πορτοκαλόπιτα, ραβανί καρύδας, καρυδόπιτα, εκμέκ κανταΐφι με σοκολάτα, cheesecake βύσσινο, cheesecake με kinder bueno, cheesecake με σπιτική μαρμελάδα φράουλα, μηλόπιτα… δεν θα σας τα πω όλα…θα σας αφήσω όταν πάτε να τα ανακαλύψτε μόνοι σας!
Συνεχίζοντας τη βόλτα μου στο λιμάνι, κοιτάζοντας τη θάλασσα και τα σπίτια, μια ευχάριστη μυρωδιά με «χτύπησε» κατευθείαν στην καρδιά. Ψημένο καλαμπόκι… Το αγαπημένο, παιδικό σνακ που έτρωγα πάντα με λαχτάρα. Έτσι, βρέθηκα μπροστά στον κ. Τάκη και την κα. Θέκλα, να ψήνουν τα καλαμπόκια τους με βιολογικά κάρβουνα! Το χαμόγελό τους και η ευγένειά τους αλλά και τα πεντανόστιμα καλαμπόκια τους, θα τα θυμάμαι για πάντα.
Χαμένη μέσα στα σοκάκια της Πάργας και ενώ έχει αρχίσει να βραδιάζει, βρέθηκα μπροστά την κάβα του κ. Λένη. Ευκαιρία να δοκιμάσω το παραδοσιακό ποτό της Πάργας. Και ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά, το διάσημο ούζο Πάργας! Ανάμεσα στα βαρέλια του ούζου, πιάσαμε την κουβέντα με τον κ. Λένη, ο οποίος μου μίλησε για όλα τα τοπικά προϊόντα που είναι διάσημα στην περιοχή. Τη μεγάλη παραγωγή λαδιού από τους απέραντους ελαιώνες, τα λαδοσάπουνα, τα αρωμάτικά βότανα και φυσικά το ούζο, λικέρ και κουμκουάτ.
Φεύγοντας με ενθουσιασμό από τη κάβα και πηγαίνοντας προς το ξενοδοχείο, μου είχαν μιλήσει για την οικογενειακή ταβέρνα του Θωμά που βρίσκεται κοντά στο σταθμό του ΚΤΕΛ.
Είναι από αυτές τις ταβέρνες που αγαπώ. Μόλις μπαίνεις καταλαβαίνεις πως βρίσκεσαι στην Ελλάδα με την παραδοσιακή μουσική και πάνω απ’ όλα τα σπιτικά φαγητά! Η κα. Ηλέκτρα φτιάχνει μόνη της στο φούρνο του σπιτιού της το διάσημο μουσακά και το στιφάδο. Βέβαια έχει ότι κρεατικά θέλετε και φαγητά της ώρας!
Μη φύγετε από την Πάργα αν δεν έχετε δοκιμάσει τη σκεπαστή του Θωμά ή το γεμιστό μπιφτέκι, που σου το φτιάχνει εκείνη την ώρα. Όλα τα λαχανικά είναι από τον κήπο τους και τα κρέατα από τα γύρω χωριά. Εκεί λοιπόν θα σας περιμένει ο Δημήτρης να σας σερβίρει τα πιο νόστιμα και φρέσκα φαγητά!
Όπως σας έχω ξαναπεί… φαντασία και όρεξη να έχει κάποιος και πετυχαίνει τα πάντα!

Παργινή Κοπενχάγη της Κυρίας Παρασκευή
Υλικά
500 γραμμάρια φύλλο κρούστας
5 αυγά
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1 φλιτζ. τσαγιού καρύδια τριμμένη
1 φλιτζ. τσαγιού τρούφα
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ.ι γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ φλιτζ. του καφέ κονιάκ
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
Για το σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη
2½ κούπες νερό και λίγο χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά διαδοχικά και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά με μια μαρίζ. Όταν ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά μεταξύ τους, αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα και ρίχνουμε το μίγμα μας. Διπλώνουμε τα φύλλα εναλλάξ και χαρακώνουμε το γλυκό μας. Ψήνουμε στους 180 C για 45 λεπτά. Εν τω μεταξύ βράζουμε το σιρόπι μας και μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο το σιροπιάζουμε αμέσως. (το σιρόπι ζεστό και το γλυκό ζεστό).

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *