προορισμός…γεύση!

Από όλες τις εκπομπές που έχω κάνει για την ελληνική τηλεόραση, αυτές που έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου είναι οι «ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ» και «ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ ΕΛΛΑΔΑ». Μαγειρικές αλλά κυρίως ταξιδιωτικές που με βοήθησαν να γνωρίσω την Ελλάδα, τους ανθρώπους της, τα προϊόντα και να αγαπήσω την κάθε γωνιά της ξεχωριστά. Ταξιδεύοντας σε αναρίθμητους προορισμούς, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω μεγάλα ή μικρά χωριουδάκια και πανέμορφα νησιά, αλλά κυρίως, να δοκιμάσω προϊόντα και φαγητά που λάτρεψα και τα διαφημίζω σε κάθε ευκαιρία, στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό.

 

 

Δεν μπορώ να μη «παινέψω» τα μυρωδάτα Μήλα στη Ζαγορά Πηλίου και στην Αγιά, τις φακές Εγκλουβής στη Λευκάδα, τους Ελέφαντες Πρεσπών, τα νεροκρέμμυδα και τις σταφίδες στη Ζάκυνθο, την μικρούτσικη ροβίτσα στο Φενεό, την τρυφερή λακέδρα στην Καβάλα, τις πατάτες και τα κατσικάκια στη Νάξο, το αρωματικό μέλι στο βουνό του Αριστοτέλη στην Χαλκιδική, τον πολύτιμο κρόκο Κοζάνης στην Κοζάνη, το Προσούτο στο Προυσό Ευρυτανίας, την πρόβεια γραβιέρα στα οροπέδια του Ρεθύμνου, την φέτα και το αρνάκι στην Ελασσόνα, τα κράνα στον Όλυμπο, τα αρωματικά ροδάκινα στο Βελβεντό, τα τραγανά φυστίκια στην Αίγινα, το Σιδερίτη στον Όλυμπο, τα μοσχοβολιστά λεμόνια στον Πόρο, τα πεντανόστιμα μύδια στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

 

 

Πως να ξεχάσω το ζυγούρι που δοκίμασα στο Λιβάδι Ολύμπου, τον Πλαστό στην Ελάτη, την «μελωμένη» γουρουνοπούλα αλλά και την ιδιαίτερη σφέλα στην Καλαμάτα, τα λουκουμάκια της Σύρου, την ταπεινή αλλά μεγαλειώδη Αλευρόπιτα στα Κάτω Πεδινά στα Ζαγοροχώρια, τα ιδιαίτερα βατραχοπόδαρα στο νησάκι της κυρα-Φροσύνης, τον πασίγνωστο μπακλαβά στα Γιάννενα, τα μικρούτσικα αμυγδαλωτά στην Άνδρο, τα λαλάγγια της Μάνης, τους διάσημους ρεβυθοκεφτέδες στη Σίφνο, τους βουτυρένιους κουραμπιέδες στη Νέα Καρβάλη στην Καβάλα, τα «μελωμένα» τρίγωνα Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη, τα πικάντικα κεμπάπια στη Φλώρινα, τα φλωμάρια στη Λήμνο, το ρουμπινένιο Αγιωργίτικο κρασί στη Νεμέα… και τόσες άλλες «αληθινές» γεύσεις…

 

 

Μαγεύτηκα από τις μελωδίες των κλαρίνων στα Γιάννενα, της τσαμπούνας στη Μύκονο και τα Χάλκινα στη Σιάτιστα…

 

 

Απόλαυσα μοναδικές βόλτες στα τσιπουράδικα του Βόλου, πεζοπορία στο «άγριο» φαράγγι του Βίκου και ράφτινγκ στον Λούσιο… Έκανα ιππασία στην Άνδρο, τρομερά γλέντια στην Απείρανθο της Νάξου, γύρες με ιστιοπλοϊκό στο Σκορπιό στη Λευκάδα και ψάρεμα γαρίδας στον Αμβρακικό.

 

 

Έζησα απίστευτες στιγμές κάνοντας κάμπινγκ στην παραλία Αλυκές στην Αμμουλιανή… κολύμπησα στα σμαραγδένια νερά των ακατοίκητων νησιών Γαϊδουρονήσι, Τηγάνι και Ποντίκι της Χαλκιδικής, έφτιαξα κρασοτύρι στην Κω, Βενιζελικά στην Λήμνο και στριφτή τυρόπιτα στη Σκόπελο.

 

 

Τα ταξίδια μου, με έφεραν τόσο κοντά στη φύση που λάτρεψα κάθε βουνό, ποταμάκι και ραχούλα. Ξετρελάθηκα με το μάζεμα μανιταριών στα Γρεβενά… θυμάμαι τα μελένια σύκα στην Καλαμάτα και την Κύμη… «ανακάλυψα» τις πατάτες στη Νάξο… σκαρφάλωσα σε μηλιές στην Αγιά και σε ροδακινιές στη Βελβεντό για να μαζέψω τα ώριμα φρούτα… Μάζεψα φυστίκια στην Αίγινα, λεμόνια στον Πόρο και Σιδερίτη στον Όλυμπο.

 

 

Παρόλα τα ταξίδια που έχω κάνει, νομίζω ότι είμαι ακόμη στην αρχή… Θέλω να γνωρίζω κι άλλες γωνιές της χώρας μας… να δοκιμάσω κι άλλα τοπικά προϊόντα και να μιλήσω με όλους τους ανθρώπους που φροντίζουν και καλλιεργούν τη γη.

1 Comment

  1. Exciting!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *