destination taste!

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΣΥΚΑ

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΣΥΚΑ

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΣΥΚΑ

: 4
: 1 hr
: 30 min

Το φρέσκο χταπόδι δεν χρειάζεται πολύ αλάτι γιατί το νερό που αποβάλλει κατά την διάρκεια του βρασμού είναι αρκετό αλμυρό. Πριν αλατίσετε πρέπει να δοκιμάσετε.

Υλικά
  • 1 χταπόδι φρέσκο, περίπου 1½ κιλό, καθαρισμένο ολόκληρο
  • 500 γρ. μικρά κρεμμυδάκια (κοκκάρι), καθαρισμένα ολόκληρα
  • 200 γρ. σύκα αποξηραμένα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά πράσινη κέρατο, κομμένη σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φετάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες ολόκληρες
  • 1 ντομάτα, ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη, ψιλοκομμένη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού
  • λίγο αλάτι
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και τοποθετώ μέσα το χταπόδι χωρίς να προσθέσω τίποτε άλλο. Σκεπάζω με το καπάκι και αφήνω το χταπόδι να βράσει για 1 ώρα.
  • Βήμα 2 Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζω τα κρεμμυδάκια και νερό μέχρι να τα σκεπάσει. Βράζω για 20 λεπτά μέχρι να μισομαλακώσουν. Τα στραγγίζω σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνω στην άκρη.
  • Βήμα 3 Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω 3 κουταλιές από το μετρημένο ελαιόλαδο να ζεσταθούν. Ρίχνω τις πιπεριές, το κομμένο σε φέτες κρεμμύδι, και το σκόρδο και σοτάρω για 3-4 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτω τα βρασμένα κρεμμυδάκια και συνεχίζω το σοτάρισμα ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν.
  • Βήμα 4 Βγάζω το χταπόδι από την κατσαρόλα, το κόβω σε μεγάλα κομμάτια και το αφήνω στην άκρη.
  • Βήμα 5 Επαναφέρω την κατσαρόλα με τα ζουμάκια του χταποδιού σε δυνατή φωτιά και προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ξύδι. Μόλις πάρουν βράση ρίχνω τα αποξηραμένα σύκα, τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους πιπεριού και βράζω για 5-6 λεπτά. Προσθέτω τα σοταρισμένα υλικά του τηγανιού (πιπεριές, κρεμμύδι, κρεμμυδάκια, σκόρδα), την ντομάτα και λίγο αλάτι. Βράζω για 10 λεπτά και προσθέτω τα κομμάτια του χταποδιού. Συνεχίζω το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 6 Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρω αμέσως.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο