Βλίτα και γλιστρίδα γιαχνιστά με φέτα

proetoimasia magirema servirisma anamoni logo-design-like-for-like video button
40΄ 45΄ 4 μερίδες

 

Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα χορταρικά στο νόστιμο αυτό πιάτο, όπως κολοκυθοκορφάδες, κολοκυθανθούς, αλμύρα κ.ά. Το γευστικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκπληκτικό.
Υλικά Εκτέλεση
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1½ κιλό βλίτα, πλυμένα, καθαρισμένα από χονδρά κοτσάνια και σκληρά ή μαραμένα φύλλα, καλά στεγνωμένα -θα μείνει περίπου 1 κιλό καθαρό βάρος
  • τα φύλλα από 3 – 4 ματσάκια γλιστρίδα, πλυμένα και στεγνά (τα βρίσκουμε στις περισσότερες λαϊκές αγορές και καλά μανάβικα)
  • 4 – 5 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 500 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, κομμένη σε μέτρια κομμάτια
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτω το σκόρδο και σοτάρω για 1/2 λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του.
Ρίχνω τα βλίτα και τη γλιστρίδα κα ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γυαλίσουν καλά. Αλατοπιπερώνω, χαμηλώνω ελαφρώς τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και αχνίζω το φαγητό για 8 – 10 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές.
Ρίχνω στην κατσαρόλα τις ντομάτες και 200 ml νερό, ανακατεύω κα αφήνω το υγρό να πάρει μια βράση. Μαγειρεύω για 15 – 20 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι τα χόρτα να μαλακώσουν και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Προσθέτω τη φέτα, ελάχιστο (ή καθόλου) αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 10 – 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μισολιώσει η φέτα. Σερβίρω το φαγητό ζεστό (όχι καυτό) ή χλιαρό.