destination taste!

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ

: 6
: 40 min
: 1 hr 10 min

Αντί του κλασικού, συνηθισμένου σπανακόρυζου, το εμπλουτίζουμε με τυρί, αυγά και τριμμένη φρυγανιά για να σφίξει και το ψήνουμε σαν σουφλέ, στο φούρνο. Είναι εξαιρετικά νόστιμο κύριο πιάτο, ωστόσο μπορούμε να το σερβίρουμε και σαν πρώτο, σε ένα επίσημο γεύμα.

Υλικά
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κιλό σπανάκι, καλά καθαρισμένο, πλυμένο, στραγγισμένο και χονδροκομμένο (μετά το καθάρισμα μένουν περίπου 750 γρ. καθαρό βάρος)
  • 4 – 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. ρύζι γλασέ
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού άνηθο, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
  • 200 ml γάλα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • χυμός λεμονιού κατά βούληση, για το σερβίρισμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνω το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και λίγο αλατοπίπερο. Τα αφήνω να μαραθούν και να μαλακώσουν ελαφρώς, για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω όσο νερό χρειάζεται για να καλυφθούν καλά τα υλικά και, μόλις πάρει βράση ρίχνω το ρύζι και ανακατεύω. Μαγειρεύω το φαγητό για περίπου 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά και με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να σωθούν τα περισσότερα υγρά. Στη διάρκεια του μαγειρέματος ανακατεύω μερικές φορές για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα.
  • Βήμα 2 Αποσύρω από τη φωτιά, νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και προσθέτω τον άνηθο, το γάλα, την τριμμένη φρυγανιά, τη γραβιέρα και τα αυγά. Ανακατεύω πολύ καλά.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.
  • Βήμα 4 Λαδώνω καλά το εσωτερικό μιας μεγάλης και στρογγυλής φόρμας του κέικ, με τρύπα στη μέση (ή ένα βαθύ ταψάκι με διάμετρο 30 εκ.) και αδειάζω εκεί το μείγμα της κατσαρόλας. Μεταφέρω τη φόρμα σε ένα μεγάλο και αρκετά βαθύ ταψί, το οποίο γεμίζω με νερό ώστε η στάθμη του να φτάσει μέχρι τη μέση της φόρμας. Σκεπάζω καλά τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και βάζω το ταψί στο φούρνο. Ψήνω για περίπου 45 λεπτά, όσο χρειάζεται δηλαδή για να σφίξει το φαγητό και να πήξει.
  • Βήμα 5 Βγάζω τη φόρμα από το ταψί και την αφήνω κατά μέρος για 5 λεπτά.
  • Βήμα 6 Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και περνάω τη λάμα ενός μαχαιριού κυκλικά στα τοιχώματα της φόρμας ώστε το μείγμα σπανακιού να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Καπακώνω τη φόρμα με μια πιατέλα και, προσεκτικά, αναποδογυρίζω ώστε το σπανακόρυζο να ξεφορμαριστεί στην πιατέλα. Το αφήνω να κρυώσει λίγο, το κόβω σε φέτες, σαν κέικ, και το σερβίρω. Ραντίζω κάθε μερίδα με χυμό λεμονιού, όσο θέλει ο καθένας.


Dina’s Daily RecipesΚουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης & κράνμπερις

Dina’s Daily RecipesΒασιλόπιτα με πετιμέζι