destination taste!

ΓΑΡΙΔΟΥΛΕΣ ΜΕ ΡΥΖΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΣΤΟ ΓΟΥΟΚ

ΓΑΡΙΔΟΥΛΕΣ ΜΕ ΡΥΖΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΣΤΟ ΓΟΥΟΚ

ΓΑΡΙΔΟΥΛΕΣ ΜΕ ΡΥΖΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΣΤΟ ΓΟΥΟΚ

: 4-6
: 20 min
: 25 min

Για να έχουμε πάντα διαθέσιμο ολόφρεσκο τζίντζερ, αγοράζουμε 2 – 3 τεμάχια, τα ξεφλουδίζουμε με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τυλίγουμε το καθένα σε διάφανη μεμβράνη και τα διατηρούμε στην κατάψυξη για πολύ καιρό. Κάθε φορά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, βγάζουμε ένα κομμάτι από την κατάψυξη και το τρίβουμε στον τρίφτη, έτσι όπως είναι παγωμένο. Είναι εντυπωσιακό το πόσο εύκολα τρίβεται, διατηρώντας το άρωμά του αναλλοίωτο!

Υλικά
  • 400 γρ. μικρές γαριδούλες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από κεφάλια και κελύφη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 2 – 3 πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι, στραγγισμένες και κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • ½ κεφάλι κινέζικο λάχανο, ψιλοκομμένο για σαλάτα (το βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλιώς το αντικαθιστούμε με 1 μέτριο κλασικό μαρούλι “ρόμαν”)
  • 300 γρ. ρυζομακάρονα (noddles), λεπτά (θα τα βρούμε στα καταστήματα με ανατολίτικα τρόφιμα αλλά και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα ασιατικά ή έθνικ τρόφιμα -αν δεν μας αρέσουν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψιλό φιδέ «μαλλιά αγγέλου»)
  • 1 κουτ. σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ (ή 1 κοφτή κουτ. σούπας ξερό, σε σκόνη)
  • 100 ml σάλτσα σόγιας, κατά προτίμηση βιολογική
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, μόλις κοχλάσει, ρίχνω τις γαριδούλες και τις βράζω για 4 – 5 λεπτά, από τη στιγμή που το νερό θα ξαναπάρει βράση. Τις στραγγίζω και τις αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 2 Παίρνω ένα καλής ποιότητας βαρύ μαντεμένιο γουόκ (ή μια βαριά, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, κατά προτίμηση αντικολλητική) και ζεσταίνω εκεί το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ρίχνω το κρεμμύδι, τις πιπεριές Φλωρίνης, και τα καρότα, αλατοπιπερώνω ελαφρώς και τα σοτάρω για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  • Βήμα 3 Προσθέτω τον πελτέ και το κινέζικο λάχανο (ή το μαρούλι) και σοτάρω για άλλα 3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι ο πελτές να αρχίσει να «πιάνει» στο πυθμένα του σκεύους. Προσθέτω όσο ζεστό νερό χρειαστεί ώστε να καλύψει τα υλικά και το αφήνω να πάρει μια βράση. Ρίχνω τα ρυζομακάρονα και ανακατεύω με μια πιρούνα, μέχρι να μαλακώσουν και να ξεκολλήσουν μεταξύ τους.
  • Βήμα 4 Ρίχνω το τζίντζερ, μαγειρεύω για 3 λεπτά και προσθέτω τις στραγγισμένες γαριδούλες. Ανακατεύω και ρίχνω τη σάλτσα σόγιας. Συνεχίζω το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, για 4 – 5 λεπτά και πασπαλίζω με τον μαϊντανό. Ανακατεύω μια φορά και αποσύρω από τη φωτιά. Δεν ρίχνω αλάτι γιατί η σάλτσα σόγιας είναι ιδιαίτερα αλμυρό άρτυμα, ρίχνω όμως μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύω.
  • Βήμα 5 Σερβίρω αμέσως.


Dina’s Daily RecipesΒασική ζύμη τάρτας

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια