destination taste!

ΠΕΡΚΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

ΠΕΡΚΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

ΠΕΡΚΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

: 4
: 20 min
: 10 min

Είναι καλό να έχουμε στην κατάψυξη μερικές φέτες ή φιλέτα ψαριού, ιδιαίτερα λευκού που ψήνεται εύκολα και γρήγορα, τρώγεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους και έχει νόστιμη και ανάλαφρη γεύση. Συνοδεύεται ιδανικά με μια απλή σάλτσα μυρωδικών της εποχής (π.χ. το καλοκαίρι με φρέσκο βασιλικό, δυόσμο και γλιστρίδα), με πλιγούρι -ή λίγα ζυμαρικά- έχουμε ένα πλήρες γεύμα, ελαφρύ και υγιεινό.

Υλικά
  • 4 φιλέτα (ή φέτες) λευκού ψαριού όπως πέρκα, μπακαλιάρος, γαλέος κ.α. (αν επιλέξουμε γλώσσες υπολογίζουμε 8 φιλέτα, δύο για κάθε μερίδα), βάρους περίπου 200 γρ. το καθένα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • αλάτι
  • Για τη σάλτσα μυρωδικών
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
  • ¼ φλιτζ. τσαγιού κάππαρη, ξεπλυμένη, στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • ½ κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, τριμμένο
  • 50 ml χυμός λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το πλιγούρι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού πλιγούρι
  • 200 ml χυμός λεμονιού
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 – 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, πολύ ψιλοκομμένα
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού άνηθο, πολύ ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Πλιγούρι: Βάζω το πλιγούρι σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα μπολάκι χτυπάω με το πιρούνι το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το σκόρδο και περιχύνω το πλιγούρι. Ανακατεύω καλά και προσθέτω το μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το δυόσμο. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο, μέχρι το πλιγούρι να απορροφήσει το υγρό μείγμα και να μαλακώσει.
  • Βήμα 2 Πράσινη σάλτσα: Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της σε ένα μπολ και αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 3 Ψάρια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 220°C. Στρώνω με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί και αραδιάζω εκεί τα φιλέτα σε μονή στρώση. Τα ραντίζω με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, τα αλατοπιπερώνω και τα πασπαλίζω με το μαϊντανό, το θυμάρι και τη ρίγανη. Βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω τα φιλέτα για 10 – 12 λεπτά. Τα μοιράζω σε πιάτα, περιχύνω με την πράσινη σάλτσα και συνοδεύω με το πλιγούρι.


Dina’s Daily Recipes«Δεματάκια» έκπληξη με λαχανικά, φιρίκι και μπλε τυρί

Dina’s Daily RecipesΜελιτζάνες σαγανάκι με λαδοτύρι Μυτιλήνης