destination taste!

ΛΑΒΡΑΚΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

ΛΑΒΡΑΚΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

ΛΑΒΡΑΚΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

: 2
: 30 min
: 1 hr 15 min

Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να ψήσετε τσιπούρες, μικρές σφυριδούλες και άλλα εκλεκτά ψάρια. Οσο για τα φρέσκα μυρωδικά, μην τα αντικαταστήσετε με ξερά γιατί θα χάσετε μεγάλο μέρος της ευωδιάς τους. Αναζητήστε σε ένα φυτώριο ή σε καλά μανάβικα.

Υλικά
  • 2 λαβράκια «μεριδιάρικα» βάρους 500 – 600 γρ. το καθένα, καθαρισμένα από λέπια, πτερύγια και εντόσθια
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • τα φυλλαράκια από 3 – 4 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 3 κουτ. γλυκού φυλλαράκια από φρέσκια ρίγανη
  • 1 ακέρωτο λεμόνι, καλά πλυμένο και κομμένο σε στρογγυλές φέτες χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση
  • 4 – 5 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 2 – 3 ολόκληρα κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Πλένω καλά τα λαβράκια και τα σκουπίζω με χαρτί κουζίνας. Κάνω δυο-τρεις παράλληλες τομές και στις δύο πλευρές κάθε ψαριού, τα αλείφω με λίγο από το ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνω μέσα κι έξω και τα πασπαλίζω με τα φυλλαράκια δεντρολίβανου (βάζω μερικά και μέσα στην κοιλιά τους) και 1 κουτ. γλυκού από τη ρίγανη.
  • Βήμα 2 Μοιράζω τις φετούλες λεμονιού στην κοιλιά κάθε ψαριού, τυλίγω προσεκτικά το καθένα με διάφανη μεμβράνη και τα βάζω για 30 λεπτά στο ψυγείο για να μαριναριστούν.
  • Βήμα 3 Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το μισό ελαιόλαδο, το μισό χυμό λεμονιού τη λιωμένη σκελίδα σκόρδου, αλάτι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και άλλο 1 κουτ. γλυκού ρίγανη. Προσθέτω τις πατάτες, ανακατεύω καλά με τα χέρια μου και σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη. Τις αφήνω και αυτές να μαριναριστούν για 20 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Βήμα 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 5 Κόβω δύο μεγάλα τετράγωνα κομμάτια λαδόκολλας και βάζω το ένα ακριβώς επάνω στο άλλο. Ξετυλίγω τα λαβράκια από τη διάφανη μεμβράνη και τα βάζω στο κέντρο της διπλής λαδόκολλας, το ένα κολλητά δίπλα στο άλλο. Γύρω τους βάζω τις πατάτες, με τη μαρινάδα τους και το ολόκληρο σκόρδο. Σκορπίζω τα ολόκληρα κλαδάκια δεντρολίβανου, αλάτι, πιπέρι, και την υπόλοιπη ρίγανη. Περιχύνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και κλείνω καλά τις λαδόκολλες σε πακέτο, σφικτά. Αν χρειαστεί μάλιστα, δένω το πακέτο με σπάγκο μαγειρικής για να μη ξετυλιχτεί. Μετά τυλίγω καλά το πακέτο σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο.
  • Βήμα 6 Βάζω το πακέτο σε ένα μεγάλο ταψί και ψήνω για 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Βήμα 7 Ανοίγω προσεκτικά το πακέτο (δεν θέλω να χάσω το πεντανόστιμο ζουμάκι που περιέχει) και βάζω τα λαβράκια σε μια μεγάλη πιατέλα. Γύρω τους βάζω τις πατάτες, περιχύνω με το ζουμάκι και σερβίρω αμέσως.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο