destination taste!

ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

: 4-6
: 15 min
: 1 hr 30 min
           
: 8 hr

Φαγητό που παλιότερα ετοιμαζόταν σε ιδιαίτερες περιστάσεις, μερακλίδικο, δείγμα μαγειρικής δεξιότητας της κάθε νοικοκυράς.

Υλικά
  • 1 μέτριο κουνέλι, με βάρος 1.500 – 1.800 γρ. (ζητάμε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε μέτρια κομμάτια-μερίδες)
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το αλεύρωμα
  • Για τη μαρινάδα
  • 250 ml κόκκινο γλυκό κρασί (Μαυροδάφνη, Πορτό ή άλλο της αρεσκείας μας)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο
  • ½ κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, σπασμένοι στο γουδί
  • 250 ml νερό
  • Για το στιφάδο
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού (150 ml) ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο, ξεφλουδισμένα και ολόκληρα
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια (μαζί με τους χυμούς τους) που θα ψιλοκόψουμε κονκασέ
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι, ξεφλουδισμένο και χωρισμένο στα φετάκια του, τα οποία καθαρίζουμε όσο καλύτερα γίνεται από τις λευκές ίνες τους
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο (τα φυλλαράκια) ή 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, τριμμένο
  • 50 γρ. μαύρες σταφίδες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 500 γρ. χωριάτικες χυλοπίτες (με αυγά)
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Πλένω και σκουπίζω καλά τις μερίδες του κουνελιού. Βάζω τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μεγάλο, βαθύ μπολ (ή σε ένα μέτριο και βαθύ πυρίμαχο ταψί), τα ανακατεύω και βάζω εκεί το κουνέλι. Ανακατεύω για να βραχούν καλά τα κομμάτια, σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω εντός ή εκτός ψυγείου, για 6 – 8 ώρες, για να μαριναριστεί το κουνέλι. Στο διάστημα αυτό ανακατεύω τα κομμάτια στη μαρινάδα 4 – 5 φορές ή όσο συχνά είναι εύκολο.
  • Βήμα 2 Για το στιφάδο: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρω τα κρεμμυδάκια για στιφάδο για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά και να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι και αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά. Βγάζω τα κρεμμυδάκια με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω σε μια πιατέλα.
  • Βήμα 3 Βγάζω τα κομμάτια του κουνελιού από τη μαρινάδα (την οποία σουρώνω και κρατάω κατά μέρος), τα σκουπίζω καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αλευρώνω. Βάζω ξανά στη φωτιά την κατσαρόλα που σοτάρω τα κρεμμυδάκια, προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει. Ρίχνω τα κομμάτια του κουνελιού (αφού τα τινάξω για να φύγει το περιττό αλεύρι) και τα σοτάρω έντονα για 5 – 6 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν καλά και ομοιόμορφα.
  • Βήμα 4 Σβήνω με τη σουρωμένη μαρινάδα και προσθέτω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, τη δάφνη, τις φέτες πορτοκαλιού, την κανέλα, το φρέσκο η ξερό δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.
  • Βήμα 5 Αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση, ανακατεύω και στη συνέχεια χαμηλώνω καλά τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για περίπου 1 ώρα, μέχρι το κουνέλι να μαλακώσει καλά. Για να δοκιμάσω, τραβάω ένα κοκαλάκι –πρέπει να ξεκολλά εύκολα από τη σάρκα. Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρω από τη φωτιά ρίχνω τις σταφίδες και τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια που έχω αφήσει κατά μέρος και ολοκληρώνω το μαγείρεμα.
  • Βήμα 6 Μοιράζω σε πιάτα το κουνέλι με τα κρεμμυδάκια και συνοδεύω με τις βρασμένες χυλοπίτες. Περιχύνω με τη σάλτσα του φαγητού και σερβίρω.


Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια