destination taste!

ΤΑΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΤΑΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΤΑΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

: 6-8
: 40 min
: 35 min
           
: 1 hr 30 min

Μια τάρτα που θα λατρέψετε αφού γίνεται γρήγορα και έχει το πιο αρμονικό ζευγάρι της ζαχαροπλαστικής… Σοκολάτα-πορτοκάλι…

Υλικά
  • Για την ζύμη σαμπλέ:
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρά χτυπημένο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για την γκανάζ:
  • 250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 350 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 55%, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
  • Για το καραμελωμένο πορτοκάλι
  • 1 πορτοκάλι, βιολογικό ακέρωτο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • Για το σερβίρισμα:
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη ζύμη σαμπλέ: Βάζω το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ και τρίβω με τα χέρια μου να ενωθούν τα υλικά και να μοιάζουν με χοντρά ψίχουλα. Κάνω μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνω το αυγό και τη ζάχαρη. Ανακατεύω, χωρίς ιδιαίτερο ζύμωμα για να ενωθούν όλα τα υλικά. Ανάλογα με το μέγεθος του αυγού μπορεί να χρειαστεί να προσθέσω 1-2 κουταλιές νερό αν δω ότι η ζύμη γίνεται πολύ στεγνή. Μαζεύω όλη τη ζύμη σε μια μπάλα και την τυλίγω με διάφανη μεμβράνη. Την αφήνω στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Βήμα 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 3 Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετώ στο κέντρο ενός αντικολλητικού χαρτιού. Σκεπάζω με ένα ακόμα αντικολλητικό χαρτί και με την βοήθεια του χοντρού πλάστη ανοίγω τη ζύμη σε φύλλο.
  • Βήμα 4 Βουτυρώνω ελαφρά την ταρτιέρα και με την βοήθεια του κάτω χαρτιού, αναποδογυρίζω τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα. Πιέζω με τα χέρια μου για να «γεμίσει» όλες τις πτυχώσεις τις ταρτιέρας και με ένα μαχαίρι αφαιρώ όση ζύμη περισσεύει γύρω από την ταρτιέρα. Με ένα πηρούνι, τρυπάω διάσπαρτα τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια. Στρώνω ένα αντικολλητικό χαρτί και γεμίζω την τάρτα με φασόλια. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Αφαιρώ τα φασόλια και το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά. Βγάζω την άδεια τάρτα από τον φούρνο και την αφήνω να κρυώσει.
  • Βήμα 5 Για την γκανάζ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος, χωρίς να την αφήσω να κάψει. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνω τη σπασμένη κουβερτούρα. Αρχίζω να ανακατεύω ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η κουβερτούρα να λιώσει και να προκύψει ένα λείο μείγμα.
  • Βήμα 6 Για το καραμελωμένο πορτοκάλι: Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω το πορτοκάλι σε λεπτές ροδέλες και πετάω τα κουκούτσια του.
  • Βήμα 7 Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι βάζω τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού. Βάζω το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στρώνω τις φέτες του πορτοκαλιού και τις αφήνω να σιγοβράσουν γυρίζοντας τες μερικές φορές μέχρι να καραμελώσουν και να γίνουν ημιδιάφανες. Στο τέλος θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα ωραίο χρυσοκόκκινο, σιρόπι.
  • Βήμα 8 Συναρμολόγηση: Βάζω στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και την άχνη και χτυπάω με το σίρμα για να δημιουργηθεί μια σφιχτή σαντιγί. Μεταφέρω τη σαντιγί σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με δαντελωτή μύτη και την αφήνω στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα σερβίρω.
  • Βήμα 9 Στρώνω τις περισσότερες φέτες πορτοκαλιού μέσα στην άδεια τάρτα. Σκεπάζω με την γκανάζ και στρώνω με μια σπάτουλα. Σκεπάζω την τάρτα με διάφανη μεμβράνη και την αφήνω για 1 ώρα στο ψυγείο.
  • Βήμα 10 Βγάζω την τάρτα από το ψυγείο, φτιάχνω διακοσμητικό στεφάνι με την σαντιγί και στολίζω τις υπόλοιπες φέτες πορτοκαλιού. Ραντίζω με το σιρόπι που έχει μείνει από το καραμέλωμα του πορτοκαλιού και σερβίρω.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο