προορισμός…γεύση!

Prep Time 20 λεπ Cook Time 50 λεπ Rest Time 90 λεπ Total Time 2 ώρες 40 λεπτά. Servings: 2

Υλικά

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζω το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το μέλι. Ανακατεύω και αρχίζω να ρίχνω σταδιακά νερό, ζυμώνοντας παράλληλα με τα χέρια (ή με το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες), μέχρι να σχηματιστεί σιγά-σιγά μια σκληρή ζύμη. Υπολογίζω ότι συνολικά θα χρειαστώ όχι περισσότερο από 500 ml νερό, ανάλογα με το πόσο «τραβάει» το αλεύρι. Σε κάθε περίπτωση το ρίχνω σταδιακά, ζυμώνοντας για να δω πόσο θα χρειαστεί. Συνεχίζω το έντονο, δυνατό ζύμωμα με τα χέρια για 8 – 10 λεπτά (ή για 5 – 6 λεπτά στο μίξερ), μέχρι η ζύμη να μαλακώσει, να γίνει λεία στην υφή και ελαστική. Τότε προσθέτω το ελαιόλαδο, το μαχλέπι και το γλυκάνισο και συνεχίζω το ζύμωμα μέχρι το λάδι να απορροφηθεί από τη ζύμη και τα μπαχαρικά να σκορπίσουν ομοιόμορφα.

  2. Σκεπάζω τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνω να «ηρεμήσει» για 30 λεπτά. Τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη και πλάθω το καθένα σε φρατζόλα. Αν θέλω μάλιστα, βάζω τις φρατζόλες σε δύο μακρόστενες, μέτριες φόρμες για κέικ για να έχουν ομοιόμορφο σχήμα. Αντί για φρατζόλες μπορώ να πλάσω δύο καρβέλια ή φτιάχνω ένα, μεγάλο. Κάνω μερικές παράλληλες χαρακιές στην επιφάνεια των ψωμιών, τα σκεπάζω με μια κουβέρτα και τα αφήνω σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά.

  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C αερόθερμο.. Ξεσκεπάζω τα ψωμιά τα αλείφω με λίγο νερό και πασπαλίζω με το σουσάμι. Τα ψήνω για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα. Τα βγάζω αμέσως και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως σε μια σχαρίτσα.

Keywords: ψωμί χωριάτικο μοσχομυρωδάτο

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

  1. Excellent!

Απάντηση